«Голубой огонек в конце бюджетного тоннеля» або «Слово зятя» замість «Слова депутата»

17 лютого 2012 - Знавець
article11.jpg

«Голубой огонек» – найулюбленіша передача «совєцьких» глядачів часів правління Брежнєва. У нас тоді просто не було іншого вибору – телебачення тоді робило перші кроки, але люди старшого покоління пам’ятають незмінних ведучих тих «вогників» – Кірілов, Шаталіна, Балашов, Леонова. Тоді за телебаченням закріпився термін «голубий вогник», пізніше придумали термін «ящик». І на сьогодні телебачення для нас – це основне інформаційне джерело, це наше дозвілля і пізнання світу.

Є у нас в Прилуках своє телебачення, дата його народження 16 листопада 1995 рік. Ініціатором його створення був М. О. Бабій, на той час заступник міського голови, який після кропітливої роботи втілив у життя мрію багатьох прилучан. За його головування також був впроваджений у всіх школах міста Інтернет, і в цьому питанні на той час Прилуки посідали перше місце в Україні. А що ця команда «творить-малює» – невідомо, йде по готовому накату, і чомусь постійно вниз.

Звичайно, то була подія для Прилук. Чим відрізняється місто від просто населеного пункту? Це – телебачення, як ознака цивілізованого статусу, та годинник з курантами на башті, як у середньовіччі. У нас з’явився наш прилуцький годинник, що почав відлік часу, і дуже приємно на душі від того, що на нього не впливає недолуга міська влада, а навпаки, це він почав «відлік їх часу». На роботу годинника не впливають вказівки, розпорядження, телефонні дзвінки, виконкомівські «кастрації», бо поняття часу – вічне та незмінне, визначити та змінити його неможливо. А з телебаченням можна проводити будь-яку маніпуляцію, особливо, якщо його директор – «меркантильний пластилін», якими не були перші директори ТБ «Прилуки»: С. Голік, О. Олексенко, В. Дорошенко, бо це люди – фахівці своєї справи, створювали його в той час, коли не було ніякої матеріальної бази. Перші співробітники ТБ «Прилуки» приносили з дому все, що хто міг: магнітофони, подовжувачі, мікрофони, касети... Це був ентузіазм і справа, якою люди «горіли». Вікторія Сак нинішній директор ТБ «Прилуки», на той час була завідувачкою інформаційного відділу і ще в ті часи помітила свою траєкторію на директорське крісло.

Підійшли вибори 2006 року, і вона почала активно втілювати мрію в життя: постійно їздила (мобільна жінка!) на зустрічі з кандидатом Ю.В. Беркутом, вірнопіддано дивилася йому у вічі, і це спрацювало – вона зараз директор КП «Телекомпанія «Прилуки». Але перед цим вона «підсиділа» попереднього директора Валерія Дорошенка. Беркут підписав з нею контракт, а згодом з 24 чоловік персоналу залишили 10, мотивуючи складним становищем бюджету. А щоб нібито підтримати матеріально тих, хто лишився, створили на базі комунального підприємства приватну фірму «Віра», власницею якої стала також Вікторія Сак. Треба зазначити, що весь колектив телекомпанії був проти призначення її директором, але Сак і Беркут розуміють одне одного з півоберта, на думку колективу ніхто і не думав звертати увагу, на їх звернення в газеті «Високий вал» – також. Було ліквідовано посаду заступника директора телекомпанії, щоб звільнитися від «неудобногоподчиненного» Олексенко. Посаду потім поновили для «удобного» Щербини, який там виконує виключно функції ключника. Бюджет гумовий.

І стало прилуцьке телебачення з того моменту «обрізним», як завітрена, дешева ковбаса, яку постійно підрізають, аби комусь «втюрити», аби спихнути. А на чому заробляє приватна фірма В. Сак? Об’яви, реклама, а головне – привітання прилучан одне одному, вартість одного – 50 гривень. Питання: чому на цих послугах заробляють інші, а не наше спільне комунальне телебачення? Які суми сплачує приватна фірма за те, що користується приміщенням комунального підприємства, обігрівом, телеапаратурою і, зрештою, людьми, які числяться в штаті ТБ «Прилуки»?

Небайдужі депутати нещодавно намагалися з’ясувати ці питання на сесії, проте Беркут заявив, що «скажіть «дякую» приватній фірмі В. Сак, яка утримує працівників КП «Телекомпанія «Прилуки». Якщо Сак робить таку «послугу» нашому телебаченню, то вона є багатою жінкою. Тоді для чого з бюджету в цьому році виділили на телекомпанію 200 тисяч гривень на утримання і 295 тисяч гривень на ремонт будівлі? Хай ці затрати візьме на себе Сак. Для чого викидати бюджетні гроші на утримання її приватної фірми? А гроші віддайте на газету «Град Прилуки», якій «обрізали» фінансування взагалі й «ухандокали» статус газети міської ради. Приватна фірма жирує на помираючому тілі нашого комунального телебачення, і я не здивуюся, якщо після ремонту будівлі телекомпанії за кошти платників податків телебачення приватизує Сак вкупі з Беркутом, або на якусь підставну особу оформлять. У бюджетному тунелі міста, в самому кінці, знаходяться ЗМІ.

Культура попереду, їм – що залишиться. Але цього року ТБ отримує півмільйона – точно, що не перед добром для нас. А тепер розберемося, що висвітлює та частина ТБ «Прилуки», яка ще не приватизована. А вона обслуговує інтереси теж приватних осіб, а то й цілих сімей. Прорахунки влади тут не висвітлюють, а саме: про незаконність підвищення тарифів, про вкрадені 800 тисяч гривень бюджетних коштів на всіх об’єктах будівництва міста, про відмивання коштів на комунальних підприємствах, про безчинства голови земельної комісії у розподілі земельних ділянок, не говорять про побори в дитсадках та школах, про істині причини загибелі 4-х людей на КП, не говорять про зникнення театрального фестивалю «Театральна осінь», про відмову влади проводити «Мистецькі барви», про закриття Миколиного ярмарку, бо Беркут не хоче «рекламувати п’яницю», про зниклі кошти на ремонт лікарні… Перераховувати можна до скону – стільки проблем, що приховуються, але маса яких може вибухнути у непідходящий для влади час, як скоро може вибухнути очисна система міста, а Удай вийде з берегів від маси нечистот, що в нього зливають.

А що ми бачимо на ТБ «Прилуки», «мої браття і сестри»? А бачимо перед собою духовно-освітянський канал: ремонти дахів-вікон у школах та дитсадках, шкільні олімпіади та тестування, спортивні змагання (при цьому дітям не оплачують дорогу), конкурси краси, про те, що зробив меценат, а не вони. Показують бродячих собак, але не говорять, як влада їх жорстоко вбиває; показують заздалегідь завчені похвали міському голові від директорів шкіл та дитсадків, які змушує їх робити відома начальниця – це з серії «кукушкахвалитпетуха»; або як люди принижують себе та заробляють «чорні плями» у своїй біографії. Показують нагородження, грамоти, церкви, як Беркут разом зі свитою молиться, як йде церковною ходою; церковні фестивалі; як представники влади припадають до ікон (знають, що дуже грішні перед нами), а директорка телекомпанії В. Сак – на першому плані кадру в церкві, з обличчям, що випромінює святість. Будівництво школи висвітлюється як подія, рівнозначна БАМу, та супроводжується мелодією, яка вселяє віру в те, що це – єдина передвиборча обіцянка Беркута, яка почала виконуватися, але до завершення якої ще багато води стече.

Але все перечислене перевершив диякон Сергій Стрітенської церкви, котрому надано особливе право займати телевізійний ефір комунального телебачення. А право це йде по сімейній траєкторії, бо хто завадить зятю Беркута звертатися до нас як «браття та сестри», який, не відриваючись від книги, повчає нас. Краще повчав би членів своєї сім’ї, особливо тестя, бо він в цьому має найбільшу потребу, бо прилучани і так живуть по совісті й за свої малі зарплати. Є Закон України «Про висвітлення роботи органів місцевого самоврядування в засобах масової інформації». Згідно цього закону між міською радою та ТБ «Прилуки» повинна бути підписана угода про співпрацю. Швидше за все, цієї угоди немає, тому що зникла програма «Слово депутата», а замінили її «Словом дячка». Це – питання №1. А питання №2 – хто уклав угоду з дияконом Сергієм? Хто оплачує ефірний час його проповідей, адже хвилина ефіру коштує недешево. Коли і хто – члени виконкому чи депутати міської ради – проголосували за це рішення? Скільки це коштує платникам податків, тобто нам з вами? Думаю, що відповіді на ці питання дадуть правоохоронні органи, не забувши про статтю Конституції щодо відокремлення церкви від держави.

До речі, є у нас служителі церкви, які без підглядок проповідують прихожанам значно краще – так, як велять їм совість та душа. А те, що ми чуємо щовечора, - це не те, що хвилює, не те, що входить в душу, це заволодіння інформаційним простором членами однієї сім’ї, які забули, що наше місто не приватизоване, що своїми сімейними проповідями вони розмивають повагу до Церкви, бо їм самим до святості ніколи не допхатися. Не їм нав’язувати нам телевізійний репертуар і перетворювати місто на свій сімейний приход.

Прилучани, шануючи Бога, тільки всміхаються з цього приводу. Коли телебачення «навішує лаври» Беркуту за його «подвиги» та забуває, що ремонти дахів, шкіл, труб – це не заслуга його, а його робота. От якби він своїми грудьми закрив каналізаційну трубу, що прорвала, та перешкодив викиду фекалій в Удай – це дійсно був би громадянський подвиг. А показувати деяких депутатів, як вони моляться – то це їхнє приватне життя, а не висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування. Можливо, це ефектно, але не ефективно для прилучан. Добре, що в Прилуках є телекомпанія «ТІМ», а то б сиділи й слухали тільки «фронтовые сводки» Беркута.

Ми реально бачимо, як використовується комунальне підприємство громади ТБ «Прилуки» разом з релігією для укріплення своєї влади Беркутом Ю. В. у нашому місті. Я не здивуюся, якщо одного дня ми побачимо Беркута Ю. В. в рясі під час проведення церковної служби. І це буде його правильний вибір: залишок життя він проведе в каятті, бо є за що.

Ольга КОСТЮК.

P.S. Поки друкувався номер, стало відомо, що з 7.02.12 на виконкомі прийнято рішення (!) про підвищення вартості на музичні вітання на фірмі «Віра» до 60 грн. І знову постає питання: чому ціну на послугу приватної фірми «Віра» обговорюють на виконкомі? Чому Сак оголошує свій власний прибуток фірми «Віра» в сумі 300 тисяч гривень за рік теж на виконкомі? Представник газети «Град Прилуки» намагався це з’ясувати, але Беркут вкотре закрив усім рота: «Скажіть «Дякую» Сак, що вона утримує на плаву нашу ТБ «Прилуки». Тому цілком ймовірно, що по всіх до дихаючих комунальних підприємствах будуть створені приватні фірми, аби вони «утримували» ці комунальні підприємства. «Віра» вже є. В «Прилукижитлобуді» скоро буде «Любаня», а на «Прилукитепловодопостачанні» - «Надюша».

Прошу вважати дану статтю як звернення до правоохоронних органів для з’ясування усіх питань, які у ній порушені.

Газета «В двух словах» №7 від 16 лютого 2012 року


В ПРОДОВЖЕННЯ ТЕМИ

Якщо вірити словам Беркута про те, що «скажіть «дякую» приватній фірмі В. Сак, яка утримує працівників КП «Телекомпанія «Прилуки», то ця Вікторія Сак дійсно дуже заможна! Куди тільки дивиться податкова? А про саму телекомпанію у «Програмі економічного і соціального розвитку м. Прилуки на 2012 рік» сказано таке:

«Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування (+ — прибутки, – — збитки ), тис. грн: 2010 р факт –108,8     2011 р очікуване –137,0     2012 р прогноз –100,0 ».

Що ж ми бачимо на виході? А бачимо жируючу на телебаченні «Віру», яка показує офіційно 300 тис. гривень прибутку. Всі ми не перший день живемо, тому розуміємо, що неофіційно «Віра» заробляє значно більше! Натомість КП «Телекомпанія «Прилуки» звично показує  суцільні мінуси, які вимірюються у сотнях тисяч наших із вами гривень!
 

Похожие статьи:

ЕкономікаКієвстар і всє, всє, всє...

ОсвітаГроші не пахнуть – правда ж, пане Беркут?

Політика«Позвольте, а за чей счет этот банкет?!»

ПолітикаРозрахунок за газ, у тому числі, в рублях вигідний українським експортерам

ПолітикаУ кожного свої мультики.

Тепер ти знаєш!

Рейтинг: +4 Голосов: 4 11430 переглядів
Сашко # 18 лютого 2012 в 09:50 0

«...годинник з курантами на башті, як у середньовіччі. У нас з’явився наш прилуцький годинник, що почав відлік часу, і дуже приємно на душі від того, що на нього не впливає...» нічого абсолютно! Це я кажу про годинник, що встановлений на позбавленій всякого художнього смаку башті, яку декілька років тому прибудували до будівлі центрального універмагу. На мою думку, можна було б запроектувати більш цікаву з архітектурної точки зору башту, а не те неподобство, яке спотворило і до того не дуже привабливу будівлю. Ну, хоча б врахувати історичну традицію прикрашати такі башти красивими флюгерами! Я думаю - власникам цього торгового комплексу такий флюгер був би по кишені! Годинник теж поставили, але зробили це суто по-прилуцьки: одразу після встановлення за нього просто забули. І тому годинник став показувати будь-що, тільки не час. Ну хоча б приблизний! Мало того, що він за діаметром зовсім не пасує до розмірів башти (занадто маленький), має темний колір, на якому вже з 70 метрів людині навіть із добрим зором щось там роздивитися неможливо, так ще й показувати став на одній стороні один час, а другій - інший! І це при тому, що ні один з двох не показував точний чи хоча б приблизний час! Так що з годинником ми, нажаль, пролєтєлі!

прилучан # 18 лютого 2012 в 11:18 +1

Із своєю "Вірою" Юлій Цезарович разом із Траекторією Навколомерівною   не вигадали абсолютно ніякого нового велосипеду! Це вже досить добре відпрацьована схема перекладання грошей з комунального підприємства до приватної кишені!

За директорства С. Голіка на прилуцькому телебаченні, яке прилучани одразу ж після появи справедливо нарекли "телебенням", також діяла така сама схема! Була організована приватна контора "РІА-Прилуки", яка й дотепер живе й процвітає! Її засновниками були С. Голік, на той час директор ТБ Прилуки, й О. Дитина, на той час - головний інженер ТБ Прилуки. Наказом Голіка цій конторі було в оренду передане все найбільш сучасне й потужне як на той час відеообладнання. Також до "РІА-Прилуки" було передане виключне право виготовляти й розміщувати на каналі ТБ Прилуки рекламні ролики та поздоровлення прилучан. І "РІА-Прилуки" запрацювало на повну потужність. А ТБ Прилуки залишилось без будь-яких способів заробити собі хоч на відеокасети! Було декілька спроб декого з клієнтів розмістити вже готову, професійно зроблену рекламу, на каналі ТБ Прилуки, на що їм демонстрували якусь "бомагу", згідно з якою приймається тільки реклама, зроблена на "РІА-Прилуки". Після цього клієнти, які могли заплатити реальні гроші неприлуцького масштабу, просто махнули на ТБ Прилуки рукою, тому що те, що виробляло "РІА-Прилуки", рекламним роликом назвати язик не повертався!

Навіть коли змінився директор, С. Голік, який "процарствував" сім років, змінити щось у цьому "раскладє" було дуже й дуже важко. О. Олексенко, яка змінила Голіка на посту директора, просто не встигла щось зробити - її дуже примітивно підставили, після чого вона вимушена була піти з посади. Наступний директор В. Дорошенко одразу поставив питання про усунення схеми, яка вимиває всі гроші з ТБ Прилуки. За що одразу ж нажив собі декілька впливових у місті ворогів, але все ж таки добився свого - ТБ Прилуки перестали користуватися сумнівними "послугами" сумнівних "проффесіоналів".

Але як бачимо - грошовите місце пустим не буває. Наїжжену колію зайняли Юлій Цезарович і Траекторія Навколомерівна.

Світлана # 19 лютого 2012 в 06:29 +2

Смотреть это убожество, которое называется городским телевидением,очень неприятно! Такое впечатление, что в Прилуках существуют только мэр города, его любимые подчинённые, отдел образования, налоговая и любимый зять! У него ещё молоко на губах не обсохло, а он уже - главный проповедник в городе! И что очень режет слух, так это начало передачи, где "проповедник" на украинском языке обьявляет передачу а потом уже начинает читать из книги на русском языке с прекрасно выраженным украинским произношением! Очень унизительно по отношению к Украине!

Серафим Наждак # 19 лютого 2012 в 10:16 +2

А Ви й не дивіться! Можна подивитись ТІМ TV наприклад.

Олег з Прилук # 19 лютого 2012 в 14:22 +1

Сьогодні дивився прилуцьке "Запитай у влади". На манеже всё те же!

Микола # 19 лютого 2012 в 16:34 +2

А я замітив, що у Беркута вже немає на пальцях двох золотих колец! Хоч у цьому мультики помоглі меру трохі приблізіця до європейського рівня, де госслужащім непристойно красуватись своїм состоянієм! А дірєкторша як мала на голові якісь железобетонні конструкції, так ії і має! :)

PRK # 20 лютого 2012 в 08:18 +1
А цей молодий да ранній попик, чи хто він там за їхніми ранжирами, взагалі вже дістав до гикавки! Я й раніше про церкву (не релігію! а саме церкву) був невисокої думки, а як подивився на оте нещастя, яке щось там лепече... Заробляння грошей та й усе! Бо, щось мені здається, попів за те, що вони лізуть мезиочі, їхнє начальство теж "поощряєт" у гривневому розмірі.
MARUGA # 22 лютого 2012 в 15:18 +1
Коли випадково натрапляєш на канал ТБ Прилуки, рука на пульті одразу перемикає канал "хамовники"...ми  давно не споживаємо таку дишеву продукцію,не якісну, не сучасну,замовну, смішну нарешті. Іще трохи і про цей канал забудуть як про сільське радіо,яке  сповіщає про збір врожаю.Телебачення повинно нести нові свіжі ідеї, які будуть в соціумі циркулювати, обдумуватись, отримувати реалізацію. Наразі цього не відбувається. Абсолютно.
Правда # 27 лютого 2012 в 17:35 +2
підтверджую!
Прилучанин # 28 лютого 2012 в 02:10 +2
В нашей семье даже старшее поколение не смотрит т.б Прилуки.Одно и то же,какие успехи у Беркута и больше ничего интересного.Раньше т.б было на много интереснее,жаль что Беркут не понимает , что не он один живет в городе.ТИМ и то интереснее,хотя при Дорошенко пытались делать какието новые передачи,да, не все удавалось,но пытались.А сейчас ничего интересного.Скорее бы выборы нового мера,тогда может что то поменяется.
Пересічний прилучанин # 28 лютого 2012 в 16:39 +2
ТІМ дійсно цікавіше! Хоча працівників там у три рази менше! Але ж стараються... А ТБ Прилуки ще рік від початку роботи якось там ще борушкалось, потім був стрибок у актуальності й якості при Дорошенку, а зараз - СТИДОБІЩЕ!, за що не згадай! Таке враження, що працюють всього неділі зо дві! ПОЛНЫЙ АЦТОЙ!
Небайдужий # 2 березня 2012 в 01:18 +2
Нинішній канал ТБ Прилуки вже давно мертвий, бо ним керують зомбі на службі у Юлія Цезаревича.
андрe # 12 березня 2012 в 05:57 0
не та ли это О.КОстюк, которая Беркуту цветы вручала? Что ж такое, Ольга? Ничего не обломилось с Беркутского стола? Теперь грязью его поливаете? Та же история у Вас была и с другими деятелеями нашего городка - с Мирохой, Лабазовым, Нестеренком, Козиком... Вы ж за них в свое время попу рвали, а потом стали проклинать. То же и с Беркутом. Забыли?
Знавець # 12 березня 2012 в 08:44 0
Судячи по вашому коментарю, в статті написана чиста правда.
Оскільки про статтю ні слова, лише особисті напади на автора.
читатель # 7 січня 2013 в 18:58 0
В точности правильно сказано что тб-прилуки убогий и до абсурда глупый по своей сути телеканал занимается с помощью "виры" воровством денег в особо крупных размерах(статья УКК).Ведь это же миллионы которые так нужны бюджету!
костя # 9 жовтня 2013 в 01:40 0
у Костючки КЛИМАКС