Відповідь прокурору, або Мрії збуваються?

11 липня 2012 - прилучан

Якщо на рівні місцевої влади заходить мова про комунальні тарифи, то як ви гадаєте, йдеться про їх зростання чи навпаки? Погодьтеся: треба бути великим фантазером, аби подумати не про перший варіант. Нас привчили, що тарифи мають бути економічно обґрунтованими, а вітчизняна економіка, за свідченнями офіційних звітів, «тримає курс угору» – мабуть, до вершин чиїхось статків. Тож як тільки може язик повернутися говорити про зниження платежів?

Але на те ми й українці, щоб мати власну думку чи, точніше, мріяти. Одним із небагатьох мрійників у Прилуцькій міській раді виявився депутат на ймення Дмитро Барнаш. Саме він іще на квітневому засіданні сесії запропонував колегам розглянути проект рішення щодо скасування тарифних ставок на утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, затверджених рішенням виконкому 6 березня. Але тоді свободівця мало хто почув. Були спроби підтримки від поплічників-опозиціонерів та навіть декого з регіоналів, але вони виявилися недостатньо потужними, щоб пробити стіну більшості, котра як завжди надійно оборонила так звану послідовність і непохитність обраного раніше курсу. Ініціативі Барнаша з ходу інкримінували політичну заангажованість, навіть не намагаючись дослухатися до його попереджень про наслідки необачності: мовляв, тарифи правильні, все законно і крапка. І, як виявилося згодом, даремно.

Неправильне нарахування платежів, а саме розрахунок не по кожному будинку окремо, як передбачено постановою уряду, а для всіх однаково, стало очевидним для Прилуцького міжрайонного прокурора. Сталося це з подачі Дмитра Барнаша чи ні – не будемо припускати. Як би не було, прокурор подав протест на вищезгадане рішення виконавчого комітету від 6 березня. Відповіддю прокурору стало рішення виконкому від 4 липня, згідно з яким розрахунок тарифів КП «Прилукижитлобуд» таки проведено за індивідуальним підходом. Як наслідок, по 22-х будинках відбулося зниження вартості тарифів. Отже, мріяти не шкідливо?!

Доповідаючи з даного питання, директор комунального підприємства Олександр Мозгов заручився підтримкою ще трьох фахівців. Хтозна, чи дозволило це йому почуватися впевненіше перед членами виконкому, які буквально засипали керівника запитаннями. Найбільш жваво обговорювали послугу поточного ремонту під’їздів: чи варто було її включати в перелік обов’язкових; навіщо платити мешканцям, які зробили ремонт самотужки та за власний кошт; чому комунальники роблять ремонт у 30-градусний мороз; як людям дізнатися дату ремонту їхнього під’їзду… І це цікавило не будь-кого, а членів виконкому, які в силу своїх обов’язків тісно пов’язані з питанням затвердження тарифів. Уявіть, а якби на їхньому місці були рядові споживачі послуг, не наближені до керівних верхів? Їм би точно було цікаво дізнатися про той же план ремонту під’їздів, що для багатьох мешканців залишається загадкою. За словами Мозгова, за графіком, який доведено до відома старшого по будинку, ремонтується 80 під’їздів за рік. Але реальність показує, що особа цього старшого для жильців часто лишається інкогніто, а про термін ремонту можна тільки здогадуватися…

Підсумовуючи розгляд проекту рішення, міський голова висловив сподівання, що цього разу тарифи прийнято з урахуванням усіх юридичних нюансів і на майбутнє порадив якомога рідше вдаватися до перегляду тарифних ставок у бік зростання. Крім того, прислухавшись до членів виконкому, Юрій Беркут дав Олександру Мозгову доручення розробити систему повідомлень мешканців про терміни ремонту їхніх під’їздів – скажімо, за допомогою додаткового рядка на платіжці – та щомісяця звітувати про виконану в цьому напрямку роботу.

Євген Шахов
газета «Град Прилуки», 11 липня 2012

 

Похожие статьи:

ПолітикаЗбори мешканців міста 10 квітня

ПолітикаЛист-звернення до прилучанина

Політика«Позвольте, а за чей счет этот банкет?!»

ПолітикаДмитро Барнаш — Беркуту: «Треба припинити красти»

ЕкономікаЦікава рихметика, яку обмозгували у Прилуках.

Тепер ти знаєш!

Рейтинг: +1 Голосов: 1 2334 перегляду
прилучан # 11 липня 2012 в 07:09 0
Цікаво б знати - зниження вартості всього то для 22 будинків відбулося від вже підвищеного рівня? Треба вважати, що так... Тоді комунальники добилися свого - і тарифи підвищили безнаказано і начебто відреагували на протест прокуратури, і після зниження все одно отримали те, що хотіли - підвищені тарифи! Це є такий прийом, особливо ним успішно користується партія регіону - спочатку пропонується підвищення чи погіршення якихось умов (причому захмарне й казкове), потім пропонується обговорення, в процесі якого регіАнали НІБИТО погоджуються із опонентами. І погоджуються пом’якшити свою позицію. Але ж пом’якшують від ДУЖЕ завищених вимог! І тому замість ДУЖЕ ЗАВИЩЕНИХ отримують просто ЗАВИЩЕНІ вимоги, тобто те, що хотіли! Але ж потім на всі заставки вихваляються, що, мовляв, дослухалися до всіх! Як каже наш прєзік - почую кожного. Ото така їх "почуя"!