Що ж поставив у Ніжині громадянин Російської Федерації? (документ)

7 березня 2012 - прилучан
article16.jpg

У Ніжині після встановлення пам'ятника чи "пам'ятника" Марку Бернесу продовжується вияснення: а що ж там власне поставлено? Скульптурну композицію? І кому -- Бернесу, який не є діячем української національної культури чи фільму, у якому знявся цей видатний єврейський актор? Вашій увазі -- один із документів, що стосуються даної проблеми.

Лист секретарю Ніжинської міської ради.

Щодо повторного звернення за результатами
Розгляду відповіді секретаря Ніжинської міської ради
Кірсанова О.В. (№3-20/303 від 02.03.2012)

Шановний Олеже Володимировичу !

02 березня 2012 року на моє ім’я надійшла Ваша відповідь (№3-20/303 від 02.03.2012) на звернення від 15 лютого 2012 року за №1, в якій Ви повідомляєте, що питання про прийняття до комунальної власності територіальної громади міста Ніжина монументальної скульптури «Пам'ятник Марку Бернесу» розглядалось на комісії з питань депутатської діяльності, депутатської етики, законності і правопорядку, охорони прав і законних інтересів громадян і комісія рекомендувала винести дане питання на розгляд чергової сесії, змінивши слова монументальної скульптури «Пам’ятник Марку Бернесу» на пам’ятник місцевого значення Марку Бернесу.
Зазначена рекомендація комісії з питань депутатської діяльності, депутатської етики, законності і правопорядку, охорони прав і законних інтересів громадян носить протиправний характер, тому що протирічить вимогам чинного законодавства України з наступних підстав.

Спорудження (створення) пам’ятників і монументів в Україні регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 08.09.2004 №1181 “Деякі питання спорудження (створення) пам’ятників і монументів” (далі – Постанова) та спільним наказом Держбуду та Міністерства культури і мистецтв України від 30.11.2004 за №231/806 “Про затвердження Порядку спорудження (створення) пам’ятників і монументів”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 15.12.2004 за №1588/10187 (далі – Наказ). Згідно Постанови спорудження (створення) пам’ятників і монументів здійснюється з метою увічнення подій та пам’яті діячів. Такі пам’ятники і монументи можуть мати державне або місцеве значення. Увічнення знаменних подій в історії України та світу, що мали національне і світове значення, а також пам’яті видатних державних, громадських та історичних діячів, діячів національної науки, культури, мистецтва і праці здійснюється шляхом спорудження (створення) пам’ятників і монументів, що мають державне значення. В усіх інших випадках здійснюється спорудження (створення) пам’ятників і монументів, що мають місцеве значення. Рішення про спорудження (створення) пам’ятників і монументів державного значення приймаються Кабінетом Міністрів України. Спорудження (створення) пам’ятників і монументів місцевого значення здійснюється на підставі рішення місцевих органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.
На підставі статті 50 (Акти Кабінету Міністрів України) Закону України “Про Кабінет Міністрів України” Кабінет Міністрів України на основі та на виконання Конституції і законів України, актів Президента України видає обов’язкові для виконання акти - постанови і розпорядження.
Стаття 59 (Акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування) Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” встановлює, що рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень, виконавчий комітет міської ради в межах своїх повноважень приймає рішення, а міський голова в межах своїх повноважень видає розпорядження.
На цей час постанови чи розпорядження Кабінетом Міністрів України про увічнення пам’яті Марка Наумовича Неймана (Бернеса) не видано.

У відповіді Міністерства культури і туризму України за №211/7-3/35-11 від 31.10.2011 за підписом заступника міністра В.М.Лісничої, що надійшов до Ніжинської міжрайонної благодійної організації ”Благодійний фонд ”Ніжен” прямо зазначено, що Марк Наумович Нейман (Бернес) є народним артистом РРФСР, Лауреатом Сталінської премії першого ступеня, видатним російським шансоньє, радянським кіноактором і співаком та був нагороджений орденами і медалями і з врахуванням вищезазначеного Марк Наумович Нейман (Бернес) є видатним діячем культури і мистецтва СРСР.

Верховною Радою України у відповідності до статті 84 Конституції України рішення про правонаступництво України СРСР не приймалося.
Таким чином, підстави, що надають можливість вважати видатного діяча культури і мистецтва СРСР Марка Наумовича Неймана (Бернеса) діячем національної культури і мистецтва відсутні.

Порядок спорудження (створення) пам’ятників і монументів встановлюється Наказом, згідно з частиною 2 якого підготовка та внесення пропозицій щодо спорудження (створення) пам’ятників (монументів) місцевого значення здійснюється на підставі клопотання про їх спорудження (створення), що порушуються перед місцевими органами виконавчої влади підприємствами, установами, організаціями та об’єднаннями громадян. До такого клопотання додаються :
обґрунтування доцільності спорудження (створення) пам’ятника (монумента) у даному регіоні, населеному пункті з відповідними висновками Міністерства культури Автономної Республіки Крим, управлінь культури обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій;
погодження з органом місцевого самоврядування місця встановлення з урахуванням генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, планування та забудови, що історично склались;
фінансово-економічне обґрунтування вартості спорудження (створення);
зазначення відповідних джерел фінансування.
В листі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за №7/39-11170 від 16.09.2011 за підписом заступника міністра Д.В.Ісаєнко, що надійшов до Ніжинської міжрайонної благодійної організації ”Благодійний фонд ”Ніжен” зазначено, що при поданні юридичними особами до місцевих органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування клопотання про спорудження (створення) пам’ятників (монументів) місцевого значення, саме цими особами самостійно мають визначатися критерії (характеристики) діячів, для увічнення пам’яті яких можуть споруджуватися пам’ятники місцевого значення.

Вимога додати до клопотання, в данному випадку про спорудження (створення) пам’ятника місцевого значення Марку Наумовичу Нейману (Бернесу), висновок Головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини Чернігівської обласної державної адміністрації повинна свідчити про спільність позиції юридичної особи, що подає таке клопотання, та Головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини Чернігівської обласної державної адміністрації в наведенні критеріїв, які б підтверджували можливість увічнення пам’яті Марка Наумовича Неймана (Бернеса) шляхом спорудження (створення) пам’ятника (монумента) місцевого значення.

Запитом на інформацію від 30.09.2011 за №505-212 Ніжинська міжрайонна благодійна організація ”Благодійний фонд ”Ніжен” просила Чернігівську обласну державну адміністрацію повідомити якими документами Чернігівської облдержадміністрації погоджено встановлення пам’ятника М.Бернесу у Ніжині згідно з вимогами чинного законодавства України та надати копії цих документів. Запит на інформацію був поданий у зв’язку із оприлюдненням на офіційному сайті Чернігівської облдержадміністрації інформації про встановлення у Ніжині пам’ятника М.Бернесу.
Відповідь на запит на інформацію надано за дорученням Чернігівської облдержадміністрації Головним управлінням культури, туризму і охорони культурної спадщини 07.10.2011 за №15-1928/8 за підписом начальника головного управління С.М.Мойсієнко, в якому повідомлялося, що запит направлено за належністю до Ніжинської міської ради - органу місцевого самоврядування, який приймає рішення про спорудження пам’ятників місцевого значення по м.Ніжину.

Виконавчим комітетом Ніжинської міської ради відомостей щодо юридичної особи, яка б виступала із клопотанням про спорудження (створення) пам’ятника (монумента) місцевого значення Марку Бернесу не надано. Так само не надано й копії зазначеного клопотання, яка повинна відображати наявні на оригіналі відповідні реквізити (вихідний номер, дату, відбиток печатки) документа цієї юридичної особи, а також містити відмітку вхідного номера документа та дату його надходження. Також не надано копії обґрунтування доцільності спорудження (створення) пам’ятника (монумента) місцевого значення Марку Бернесу в місті Ніжині Головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини Чернігівської обласної державної адміністрації. Фізична відсутність цих документів унеможливлює зняття з них копій та безпосередньо вказує на пряме порушення вимог пунктів 2.2. та 2.3. Порядку спорудження (створення) пам’ятників і монументів, затвердженого Наказом при наданні монументальній скульптурі правового статусу пам’ятника місцевого значення.
Мною в зверненні на Ваше ім’я також було доведено до відома, що Ніжинська міжрайонна благодійна організація ”Благодійний фонд ”Ніжен” 25 січня 2012 року подала заяву до Державної архітектурно-будівельної інспекції України з проханням
здійснити перевірку виконання та дотримання чинного законодавства України під час встановлення (спорудження) пам'ятника (скульптурної композиції) М.Бернесу в Ніжині.

Від Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Чернігівській області надійшла відповідь від 20.02.2012 за №7/25-244”ПД” до Ніжинської міжрайонної благодійної організації ”Благодійний фонд ”Ніжен” за підписом т.в.о.начальника інспекції М.С.Щерби. У своїй відповіді М.С.Щерба повідомляє, що було проведено візуальне обстеження територій загального користування Графського парку та Театрального скверу, де встановлена вказана скульптура після чого дає визначення, що вона являє собою садово-паркову скульптурну композицію з металу та природного каменю і належить до малих архітектурних форм відповідно до підпункту 5 пункту 1 статті 28 Закону України ”Про регулювання містобудівної діяльності” і є елементом благоустрою згідно з пунктом 9 статті 21 Закону України ”Про благоустрій населених пунктів”. Таким чином, елемент благоустрою, що належить до малих архітектурних форм не може за самим своїм визначенням увічнювати пам’ять діяча, а тим більше нести на собі написи із прямим зазначенням, що він є пам’ятником.

Громадянином Російської Федерації Ю.Коптевим за власним розсудом та за власні кошти виготовлено (що ніяк не може визнаватися відповідними, визначеними чинним законодавством України, діями по підготовці та внесенню пропозицій стосовно спорудження (створення) пам’ятника місцевого значення діячу), малу архітектурну форму, оздоблену написом, що вона є пам’ятником, та залишено на території Театрального сквера в місті Ніжині, яку й пропонується в такому вигляді прийняти до комунальної власності територіальної громади міста Ніжина.
Прийняття до комунальної власності територіальної громади міста Ніжина елементу благоустрою, залишеного громадянином Російської Федерації Ю.Коптевим в Графському парку на території Театрального скверу, як пам’ятник місцевого значення Марку Бернесу, є неприпустимим. (виділення - ред.)

Садово-паркова скульптурна композиція, виготовлена Ю.Коптевим, може бути прийнята до комунальної власності територіальної громади міста Ніжина як мала архітектурна форма, що уособлює кіноперсонаж фільму "Два бійці" Аркадія Дзюбіна із вимогою до її власника усунення порушень Законів України "Про регулювання містобудівної діяльності" та "Благоустрій населених пунктів", шляхом видалення з кам’яної брили інформації, яка не стосується цієї садово-паркової скульптурної композиції, а саме надпису "Марк Бернес 1911 – 1969 та Цей пам’ятник збудовано на честь 100-річчя з дня народження", та внесення замість нього напису, що це є садово-парковою скульптурною композицією Аркадію Дзюбіну з кінофільму "Два бійці".
Прийняття Ніжинською міською радою рішення, рекомендованого комісією з питань депутатської діяльності, депутатської етики, законності і правопорядку, охорони прав і законних інтересів громадян, призведе до його обов’язкового оскарження в суді із набуттям розголосу в телевізійних, інтернет та друкованих ЗМІ.

У відповідності із підпунктом 7) пункту 3. статті 50 Закону України ”Про місцеве самоврядування в Україні” на секретаря міської ради покладено обов’язок сприяти депутатам ради у здійсненні їх повноважень. З метою недопущення прийняття депутатами Ніжинської міської ради завідомо протиправного рішення щодо прийняття до комунальної власності територіальної громади міста Ніжина малої архітектурної форми як пам’ятник місцевого значення Марку Бернесу,

ПРОШУ :
1. Направити це звернення до комісії з питань депутатської діяльності, депутатської етики, законності і правопорядку, охорони прав і законних інтересів громадян для його повторного розгляду із врахуванням висновку, зробленого Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Чернігівській області до розгляду цього питання на сесії Ніжинської міської ради.
2. Надати письмову відповідь на моє ім’я за адресою : 16600, м. Ніжин Чернігівської області, вул. Шевченка, 4-а, к.26 щодо розгляду Вами цього звернення.
Додаток:
1. Копія листа Міністерства культури і туризму України №211/7-3/35-11 від 31.10.2011, на 2 арк. в 1 прим.
2. Копія звернення голови наглядової ради Ніжинської міжрайонної благодійної організації ”Благодійний фонд ”Ніжен” Шкурка М.П. до голови Всеукраїнської національної музичної спілки Авдієвського А.Т. із викладеним текстом відповіді останнього на звернення, на 1 арк. в 1 прим.
3. Копія листа Головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини Чернігівської обласної державної адміністрації №15-1928/8 від 07.10.2011, на 1 арк. в 1 прим.
4. Копія листа Управління містобудування і архітектури Чернігівської обласної державної адміністрації №05-05/824 від 02.11.2011, на 1 арк. в 1 прим.
5. Копія листа Міністерства культури і туризму України №197/7-3/35-11 від 13.10.2011, на 1 арк. в 1 прим.
6. Копія листа Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №7/39-11170 від 16.09.2011, на 1 арк. в 1 прим.
7. Копія листа Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Чернігівській області №7/25-244”ПД” від 20.02.2012, на 1 арк. в 1 прим.

Голова Громадської організації
”Ніжинська правозахисна група” О.В.Кузьменко

siver.com.ua/news/shho_zh_postaviv_u_nizhini_gromadjanin_rosijskoji_federaciji_dokument/2012-03-07-9678

Похожие статьи:

ЕкономікаПрилуцькі кладовища: злочин чи бездіяльність?

Тепер ти знаєш!

Рейтинг: 0 Голосов: 0 3453 перегляду
прилучан # 7 березня 2012 в 03:32 +1

Як бачимо - не всі дії почесного прилучанина Юрія Коптєва є бажаними! Нажаль! Ніжину доля (в особі Коптєва) подарувала пам’ятник видатному землякові Марку Бернесу. Але... Ніжин не був би Ніжином, якби... Ніжин, виявляється, з точки зору культури значно відстає від світових тенденцій! Тобто - їм поставили пам’ятник, а вони вперлися рогом - не треба! Як казав відомий персонаж із фільму «Іван Васільєвіч мєняєт профессію» - Забірайтє!

Якщо йти за логікою ніжинців і встановлювати на території України пам’ятники тільки виключно видатним діячам культури України, то треба знести величезну кількість пам’ятників у світі! Наприклад - численні пам’ятники Тарасу Шевченку у США та Канаді! Адже Шевченко не є представником американської чи канадської культури, і США чи Канада не є правонаступиками України...  laugh

Але, на щастя, не весь світ такий, як Ніжин і його громадські організації! Тому й стоять і будуть стояти пам’ятники у світі.  smile

o - ndr # 7 березня 2012 в 03:48 +1
А як же в такому випадку, пам’ятник Леніну?!! Він же точно не був видатним діячем культури України? Навпаки - нищив Україну за допомогою більшовизму... А пам’ятники йому стоять майже у кожному сортирі! От що треба знести бульдозером!!! Я пропоную Юрію Коптєву - якщо у Ніжині не вгамуються, давай перенесемо пам’ятник Бернесу у Прилуки!!! І напишем - видатному землякові... Тут, мені здається, люди більш культурні.
Микола # 7 березня 2012 в 03:55 0
Тепер зрозуміло, чому Юрій Коптєв колись для телебачення не захотів навіть балакати про Ніжин, просто так побіжно кинув - с Нежином не хочу иметь никаких дел!
Серафим Наждак # 7 березня 2012 в 08:44 0

Якщо у Ніжині пам’ятник Марку Бернесу не залишать у спокої, підтримую пропозицію перенести його до Прилук!

Персона нон-грата # 12 березня 2012 в 12:15 0
Шановні, тепер все зрозуміло, чому вельмишановний Юрій Вікторович покинув справи в м.Ніжині. Таке неподобство зі сторони "жителя" міста не витримує жодної критики. Одне до нього запитання- ви ж О.В.Кузьменко чиї інтереси захищаєте. Мабуть свої, а не жителів міста Ніжин. Вам чимось не догодив меценат!!!?
Якщо дійсно є такі "прогалини в законодавсті", ви ж є юристами шановні ніжинці, так і знайдіть вирішення по ціх питаннях. Якщо вам не потрібна історія, то і ви не потрібні їй.
Ніжинка # 19 березня 2012 в 02:46 +1
За всіх ніжинців не треба роьити висновки. Основна маса громади пишається пам'ятником.
Бувавший в Ніжині прилучанин # 20 квітня 2012 в 18:06 0
Не маючи можливості прославити свою Благодійну організацію добрими справами, завжди можна долучитися до слави чужої спробувавши знищити її носія. Пропоную перейменувати Вашу організацію в "Благодійний фонд Герострата з Ніжена"
Знавець # 20 квітня 2012 в 21:25 0
В страсний четвер ніжинські депутати розглянули і безліч інших важливих питань.

До комунальної власності територіальної громади була прийнята монументальна скульптура «Пам’ятник Марку Бернесу», подарована місту меценатом Коптєвим. Варто зазначити, що його ж коштом була реконструйована частина Графського парку в Ніжині і зрізані хворі каштани.

Деякі депутати обурювалися не доведеними до кінця роботами з реконструкції, через що парк має сумний вигляд. Хоча втаємничені стверджують зовсім інше. Меценатом Коптєвим запланована висадка різних сортів дерев у парку таким чином, щоб їх цвітіння не припинялося якомога довше протягом всієї теплої пори року. Це по-перше. По-друге, меценат був розчарований у ніжинських будівельних компаніях, які почали пропонувати йому «відкати» за його ж власні гроші. І, по-третє, у намірі Коптєва перетворити центр Ніжина на ошатне гоголівське європейське місто «батьки» цього міста не побачили власного інтересу.

http://newvv.net/politics/region/216041.html
военмор # 26 квітня 2012 в 20:42 0
Странный этот коптев интересно какую цель он преследует ведь бесплатно ничего не бывает. А нейман(бернес)к украине и нежину никакого касательства не имеет(родился там мимоходом)родители его постоянно переезжали из города в город. он наверное и не знал где родился и в нежин никогда не приезжал.Да и вообще давно кануло в небытие то время сталинских картонных героев.А скульптуру человека с гитарой пускай этот коптев(рассейсько-совдеповский культидеолог) себе прибережет авось понадобится.
Ги # 27 квітня 2012 в 05:16 0
А Ленін якесь відношення до Ніжину має? А Бернес народився і 5 років жив у Ніжині.
o - ndr # 27 квітня 2012 в 18:17 0
Военмор, народитися десь "мімоходом" можливо тільки й випадку, коли дитина народилася у транспорті! А взагалі - батьківщину, як і батьків, не вибирають! Якщо вже десь народився, то як хоч відхрещуйся від того місця - на вийде! Назад тебе, для того, щоб народитися у іншому місці, ніхто не запхає!!! Втямив?! Якщо для тебе Бернес - сталінський картонний герой, то це - твоя особиста вавка у голові! Бернеса пам’ятають вже скільки десятків років, а от тебе через десяток років після смерті хтось, окрім дітей, згадає??? Для тебе "вообще давно" - це 20 років. Короткувата ж у тебе пам’ять, чоловіче! Дійсно, щось із головою...
сниф # 30 травня 2012 в 02:35 0
В помойной яме под названием ссср теперича Эсен гэ -то есть "ешь говно" (арам.) все было основано на лжи обмане и массовом идиотизме для совкового быдла дурилки картонные(картинные) в самый-раз вместо нормальной жизни. Они и сейчас еще бегают на 9 мая с красными тряпками и живут в вечно вчерашнем мире совковых мифов героев и идолов.
Серафим Наждак # 1 червня 2012 в 09:21 0

Напівшановний сниф, а от зовсім некультурні британці, наприклад, дотримуються своїх традицій, які склалися сторіччя назад! І не вважають це "вечно вчерашним мифом"!!! Я вже не кажу про Італію чи Грецію...
І Ви, напівшановний, для того щоб подивитися на їхні тисячолітні цінності, платите гроші й ідете подивитись, хоч на декілька днів.
От тому, що вони пам’ятають свою історію, вони й є попереду всепланетної культури.
А ми вчорашнє вважаємо «дурілками», бо ми ж, бач, дуже вумні поробилися, проживши свої 20 років...