Не перетворюйте місто на забитий ХУТІР !!!

22 листопада 2016 - DVB
article158.jpg

Прилуки дуже гарне місто, ми всі його любимо і хочемо щоб воно було ще красивіше. 

Однак, нещодавно все більше почав звертати увагу, що місто перетворюється на забитий хутір.... 

Я не розумію....

Я не розумію, чому наше місто має перетворитися на село, в якому мають всі радіти лише від того що просто Є СВІТЛО на вулицях? Чому ми знову робимо крок в минуле? Чи то так впливає декомунізація? Леніна немає, так комусь потрібно щоб була принаймні лампочка часів Леніна...?

 

Можливо керівник КП «Міськсвітло» не знає, то я б хотів провести «лікбез»**.

Отже в чому суть? Думаю, що багато хто в місті помітив, що начебто і світло є на вулиці, але анічогісінько не видно...

Чому? Тому що використовуємо лампочку Ілліча , яка при споживанні 100 Вт дає світла лише 800 lm, для порівняння лампа яка також не є сучасною, але є ефективною - натрієва лампа ДНаТ потужністю 100 Вт дає світло 9000-12000 lm, тобто при однаковій потужності, що споживається, ДНаТ дає світла щонайменше у 12 разів більше

До речі ви можете порівняти ці дві технології в Прилуках на живому стенді )))  на розі вулиць Костянтинівська та Коптєва. На будинку, де знаходиться «Оптіма» встановлено освітлення лампами ДНаТ, потужністю, думаю, 150 Вт (найрозповсюдженіша лампа вартістю 212 грн на сьогодні), напроти - вуличне освітлення лампою Ілліча... коментувати немає сенсу.

Ще один живий стенд в нашому місті - площа перед ЦТДЮ по вул 1 Травня - це світять лампи ДНАТ. 

    Тепер щодо економії - лампочка Ілліча «живе» лише УВАГА - 1000 годин!!!

Середній строк служби Лампи ДНаТ - 20 000 годин! Тож де економія? Потужність - однакова (100Вт лампа Ілліча, 100Вт лампа ДНаТ).

 

Давайте порахуємо?

Вартість заміни лампи розжарювання = вартість лампи + роботи по заміні + вартість палива для автовежі + податки на цю всю кухню... Це , звісно домашнє завдання депутатам - перевірити, але .. За 1 рік до кожної опори освітлення з лампочкою Ілліча потрібно під'їхати 3 рази (3000 годин на рік - середній час роботи вуличного освітлення)! При вартості автовежі за одну годину 400 грн , це ми не рахуємо ще вартість 2-х людей, що будуть міняти лампочку , оскільки за технікою безпеки 1-на людина не може це виконувати, то навіть якщо лампочка буде безкоштовною це все одно буде вартувати не менше ніж 600 грн за один раз = 1800 грн на рік..... ну що вам сказати - наближаємося до вартості світлодіодних ліхтарів. Якщо використовувати натрієву лампу ДНаТ, то її вистачить на 20 000/(365*8)=6,8 р. Тобто - заміна один раз на 6 років! Отже лампа 212 грн+600 грн встановлення = 812 грн і ми 6 років зі світлом. Тобто вартість на рік 812/6= 135 грн.

Але ви порівняйте 1800 грн на рік чи  812 грн на 6 років!!! 
Отже кому це вигідно? 
Це не питання до мера - мер несе представницькі функції, але це питання до начальника КП «Міськсвітло» Шаповала Є. Д. 
Не потрібно чекати проекту Нефко, потрібно не робити дурниць вже сьогодні, бо виправляти буде дуже дорого. НЕ ВИКИДАЙТЕ ПРА (пускорегулюючу апаратуру для ДНаТ) - купуйте лампи та встановлюйте!     Не лампи Ілліча, а ДНаТ!!!

Припиніть перетворювати місто на ЗАБИТИЙ ХУТІР!!!


P.S.

Звісно, що краще змінювати на світлодіодне освітлення, крім того зменшиться і споживання, але вартість світильника від 3000 грн за одиницю. Строк служби більший - до 50000 годин, споживання від 60 Вт до 90 Вт. Вважаю, що прийдеться чекати Нефко щоб осилити такий проект. 

В мене є надія, що моя стаття допоможе діючому меру в прийнятті вірних рішень. Ольго Михайлівно, перевірте особисто!

Можете розпочати безпосередньо з в'їзду в місто з напрямку с. Заїзд  і аж до залізничного мосту - лампочки Ілліча вже встановлено (до речі нещодавно змінили з ДНаТ) ... соромно, це ж початок міста, а не край хутора... 

Рухаємося далі (вулиці що вважаються транзитними) - вул. Козача, Котляревського, 1 Травня, Гвардійська, Пирятинська... сумно.. І ламп розжарювання (Ілліча) стає все більше, а ДНаТ все меньше.. ЦЕ НЕ ЕКОНОМІЯ - це не знання предмету в цілому очільником КП "Міськсвітло"! (Чи, можливо, насправді - "незнання"?!)

Ольго Михайлівно, дайте вказівку не проводити «модернізацію», відновити те, що ще можна відновити. Неосвітлене місто не вигідно ні міському голові, ні депутатам, да НІКОМУ!  Крім того, я сподіваюсь, що довів - це НЕ ЕКОНОМІЯ. 

Маю надію що все зміниться на краще. 

 

ВО «Свобода»                                                                                                                    

Дмитро Барнаш,

«Все буде добре!»

_______
можливо хто не в курсі:  

 ** Лікбез - ліквідація безграмотності.

 

Тепер ти знаєш!

Рейтинг: +2 Голосов: 2 7845 переглядів
МИ-кола # 26 листопада 2016 в 02:12 0
А й дійсно - у місті стало значно темніше! Якось я раніше цього не помічяв! Навіть у центрі, біля ісполкому, вчора вечором я проходив, так замітив, шо те яскраве освітлення, яке раніше просто сяяло - навпроти пошти, і те просто вимкнене! Якби не світло від ламп на верхньому поверсі пошти, так там взагалі було б під ногами нічого не видно!
Reshka # 18 вересня 2017 в 22:33 0
Да уж, экономят на всем. Приходится по городу ходить с фонариком...
"Не сліпий" прилучани # 26 листопада 2016 в 05:24 0
Бажаю, щоб наступний коментар дав керівник "Міськсвітла", при тому не тут, а в ЗМІ та на офіційному сайті. Можливо є ще аргументи для виправдання та виправлення ситуації за рахунок власних коштів. Хтось же повинен нести відповідальність.
МИ-кола # 1 грудня 2016 в 03:39 0
Ну що сказати?! Як то кажуть - "мер птіца гордая, поки не даси підср*чника - не полетить!" До нашої ситуації якраз підходить! Тільки ось нещодавно була написана ця стаття, (до речі - написана дуже правильно і правдиво, бо місто й справді було вечорами "тьмяним хутором"), як вже сьогодні можна сказати, що вона подіяла на всі стопятьсот! Вийшло так, що вчора, 30 листопада, я пішки йшов від родичів, які мешкають майже у останній в сторону Заїзда п’ятиповерхівці, у центр міста! І - о радість!!! :-) Починаючи від самої заправки і до самого "пьяного угла" вся колишня Лєніна була ЯСКРАВО ОСВІТЛЕНА З ДВОХ БОКІВ ВИКЛЮЧНО ЛАМПАМИ ДНаТ! Може й далі було - не знаю, бо на "пьяному" завернув додому... І вже тут ніяких ДНаТ і близько! Скоріш за все у міському "бєлому домі", який нещодавно став дуже нагадувати філіал чернігівського залізничного вокзалу, будуть розповідати, що вони про статтю й не чули і що самі зразково виконують покладені на них обов’язки... Та не дуже віриться. Адже ще зовсім нещодавно була темінь, і нікого вона "нє колєбала"!