Дмитро Барнаш — Беркуту: «Треба припинити красти»

19 квітня 2012 - прилучан
article27.jpg

У минулому номері «Град» коротко розповів читачам про опозиційний мітинг у центрі міста, на якому кілька сотень прилучан долучилися до протесту проти підвищення комунальних тарифів, заборгованості заробітних плат бюджетникам тощо. Ми вирішили «по гарячих слідах» поставити кілька питань одному з організаторів акції, депутату міської ради від ВО «Свобода» Дмитру Барнашу.

- Акція пройшла, і місто знову живе своїм розміреним життям. Що Ви можете сказати про результати мітингу, про значення цієї події для прилучан? Скільки підписів удалося зібрати?

- Резонанс є - це однозначно. Люди нас підтримали своєю присутністю безпосередньо на мітингу, за що їм велике спасибі. Багато хто, зокрема працівники бюджетної сфери, змогли делегувати тільки декілька чоловік, бо адміністрація погрожувала звільненням з роботи тим, хто прийде протестувати. Я прекрасно розумію бюджетників. Головне, що вони подумки з нами. Найголовнішим досягненням акції вважаю порушення мовчанки прилучанами, які голосно заявили, що їхній терпець увірвався… Ми на мітингу піднімали питання, що цікавлять усіх. Знайдіть хоч одного водія, який із задоволенням їздить нашими дорогами. Чи, може, комусь подобається суцільний безлад, що панує в місті? Чи корупція комусь до вподоби? Чи коли нічого не пояснюючи тобі кажуть: «Плати більше, бо так мені хочеться»? Нормальна людина буде опиратися тій господарській кризі, в яку нас потроху, але впевнено й цинічно втягують управлінці при владі. Тому, повірте, люди нас підтримують! А, може, й навпаки: це ми підтримуємо громаду в її прагненнях. За годину зібрали 400 підписів, і це ще, звісно, не всі підписи! Ніхто не хоче жити в таких сірих, занедбаних Прилуках, у які наше місто перетворилося за другої каденції Юрія Беркута та його команди.

- Учасниками акції були переважно люди старшого віку і лише трохи молоді. Цей прошарок населення не підтримує ваших ідей?

- По-перше, акція проходила в будній день, у робочий час, тож логічно, що здебільшого прийшли ті, в кого є вільний час. Але ж люди старшого віку представляли інтереси своїх дітей та онуків, які тоді працювали. По-друге, Ви самі сказали, що молодь все-таки прийшла нас підтримати, хай навіть і не в тій кількості, як хотілося б. Звичайно, деяку пасивність прилуцької молоді не варто заперечувати, але вона ще скаже своє слово, бо я знаю, що серед молоді теж зріє незадоволення нинішнім життям міста. У місцевому осередку ВО «Свобода» є чимало молодих активістів, котрі готові до конкретних дій, спрямованих на здобуття права будувати рідне місто так, як їм того хочеться, а не танцювати під дудку прилуцької адміністрації, котра провалила блок молодіжної політики й перетворила її на «совєтську» бутафорію. Користуючись нагодою, я закликаю молодіжний актив міста спрямувати свою потужну енергію на формування альтернатив, що допоможуть оновити наші Прилуки. Ну а ми у свою чергу їх підтримаємо.

- На мітингу йшлося про перспективу відправити у відставку мера. Яку думку з цього приводу має «Свобода»?

- Я не вживав би в даному контексті слово «перспектива». У прилучан, здається, іншого виходу вже немає. Тому ми просто залишили за собою право в разі ігнорування вимог, що викладені в ухваленій на мітингу 10 квітня резолюції, розпочати процедуру недовіри міському голові. Адже, як усі ми розуміємо, Беркут і його поплічники вже не зупиняться у впровадженні безграмотної політики управління, що ставить хрест на розвитку міста. Якби він та його команда прислухалися до людей, думали про наслідки своєї бездіяльності й безгосподарності та забули про власну фінансову зацікавленість, питання так би не стояло.

ВО «Свобода» виступає за пряме народовладдя, що є основою місцевого самоврядування. Ми пропонуємо запровадити практику прямого народовладдя у територіальних громадах – референдуми, плебісцити, загальні збори тощо з усіх життєво важливих питань із механізмом вето громади щодо рішень органів місцевого самоврядування. А також забезпечити громаді право відкликати депутатів місцевих рад, суддів місцевих судів та право висловити недовіру голові виконкому, землевпоряднику і керівникові відділу внутрішніх справ шляхом плебісциту.

- Критикуючи дії місцевої влади, опозиція за логікою має запропонувати громаді конкретну альтернативу вирішення проблем. Наприклад, де взяти ті ж гроші на зарплати бюджетникам?

- Ми критикуємо не заради самої критики. Ви забуваєте, що ті глобальні проблеми, які руйнують наше місто, не з неба звалилися, і є конкретні люди, які своєю діяльністю чи бездіяльністю ці проблеми створюють.

А відносно альтернатив – треба припинити красти, фахово управляти треба, перед тим, як приймати бюджет, керуватися здоровим глуздом і так далі… Я, до речі, наголошував, що такий бюджет приймати не можна. Чим керувався Беркут разом із його командою – не знаю, але точно не інтересами громади. Чи Ви думаєте, що бюджетна політика міського голови і його команди тут ні до чого й величезні дірки в бюджеті з’явилися якимось містичним чином?

Взагалі-то, щоб зберегти та примножити матеріальні блага, треба працювати. Сучасний світ – це світ можливостей. А потенціал нашого міста величезний, йому до снаги стати культурно-економічним центром Чернігівської області. А зараз що ми маємо? Повний деструктив!!! Я люблю своє місто і мовчати не можу, так само як і дивитися на те, у що перетворює Прилуки команда управлінців на чолі із Беркутом. Є таке поняття як дипломатична зовнішня політика – дуже гарний інструмент для боротьби за інтереси громади. Нині її просто не існує. Сидять у кабінетах і торочать нам, що немає грошей. Формуйте робочу групу, їдьте в Київ, вибивайте кошти, домовляйтеся, переглядайте бюджет… Працюйте!!! Не хочеться або не вміється – то віддайте свої надбавки, премії людям. У всякому разі це буде чесно по відношенню до людей!

- Спостерігаючи за численними протестами, скептики вважають, що за акціями з соціальним або політичним підґрунтям неодмінно стоять особисті інтереси конкретних осіб чи бізнесових груп. Чим Ви можете їм відповісти?

- Мітинг, проведений об’єднаною опозицією в Прилуках, є унікальним за своєю щирістю й проблематикою. І справді, за акцією стоять особисті інтереси конкретної особи – громади міста. Тому інтерес у нас один: ми хочемо добра для Прилук. Може, це якось романтично звучить, але ми хочемо будувати і давати щось іншим, а не «розтягувати» бюджет і майно громади, залишаючи 60-тисячне місто без можливостей розвитку. Моя політична діяльність, чесно кажучи, нічого крім проблем мені не принесла. Кожен дає оцінку, як-то кажуть, по собі. І якщо скептик бачить якусь меркантильну мету в тому, що «Свобода» разом із іншими опозиційними політичними партіями, громадськими організаціями вивели людей сказати «ні» тій політиці, що проводиться на місцевому рівні, то це його проблеми! Я та мої побратими зробили те, що нам веліло серце. Адже ми, підкреслюю, діємо виходячи із нашої програми захисту українців, а не просто базікаємо. Я побачу, що заспіває скептик, коли всі соціальні стандарти знищать і його змусять жити на 5 гривень у день. Чи не до нас він прийде за захистом? Бо ж нема вже до кого йти!

- І насамкінець. Усі відчувають наближення виборів. На Вашу думку, чи зміниться життя після жовтня-2012 і в який бік?

- Справді, народу України вже варто визначатися, як жити далі, адже вибори не за горами. І від цих виборів залежить ой як багато!!! Якщо ми не змінимо ситуацію і при владі залишиться ця сама купка мародерів, то на якісь позитивні зміни я б не розраховував… Але люди мудрі, вони вже все зрозуміли. Головне – не вірте всіляким соціологічним дослідженням, куди, зокрема, ВО «Свободу» або взагалі не включають, або малюють дуже низькі результати. «Свобода» з народом, її вплив ігнорують, її народної сили бояться. Якщо виграє об’єднана опозиція, народ укотре переможе антиукраїнський режим, хоча це ще не перемога у війні, а тільки в одному бою. На Прилуччині, сподіваюся, буде виставлений єдиний кандидат від об’єднаної опозиції. А який вибір зробить народ – у той бік і зміниться життя. Ось така проста арифметика… Але, хотілося б зазначити, ВО «Свобода» – найбільш принципове політичне об’єднання, і жоден депутат у владі від цієї політичної сили не зрадив програмових засад, за які голосували люди. Ми не зраджуємо свій народ, і українці це зрозуміли.

Спілкувався Олександр Бойко
http://gradpryluky.info/index.php?newsid=2116

 

Похожие статьи:

ЕкономікаЦікава рихметика, яку обмозгували у Прилуках.

ПолітикаЛист-звернення до прилучанина

ПолітикаВО "Свобода" розпочинає місцевий референдум щодо припинення повноважень Беркута

Політика«Позвольте, а за чей счет этот банкет?!»

ПолітикаЗбори мешканців міста 10 квітня

Тепер ти знаєш!

Рейтинг: +1 Голосов: 1 2502 перегляду
ОЛЕКСАНДР # 26 червня 2012 в 07:26 0
Я не в політиці. І не в бізнесі. Пане Дмитре, хотів би поцікавитись, чому ВИ постійно погрожуєте "ОСЬ зачекайте, прийдуть наші" - це ВИ про кого,і Хто це - ВАШІ? Це ті, що знищували вчителів, письменників, працівників культури...тобто Ваш ГУРУ, Шептицькі, Бандери, Лебеді. та інші? І ще одно?... Скільки коштує ВАШЕ авто? і де ВИ взяли на нього гроші??? Невже виграли в карти??? І що ВИ зробили корисного для прилучан?????????? (крім вибриків для БАБУСЬ)(ВАШ бізнес у кабельному телебаченні відомий).Чи тільки для себе????? і, бажано, не брехати.
o - ndr # 26 червня 2012 в 11:05 0
Шановний Олександре, Ви ось написали, що Ви не у бізнесі і не у політиці. Далі із Ваших же слів я зрозумів, що для Вас життя скінчилося десь із початком "пєрєстройкі"! Бо у Ваших "поглядах на життя" - одні ідеологічні совєцькі штампи! Барнаш, як на мій погляд, зробив добре хоча б тим, що перший у Прилуках надав людям можливість користуватися Інтернетом! Для мене Інтернет - основне джерело інформації! Телевізор не дивлюсь вже декілька років, бо - брехня на брехні! Якщо хазяїн телеканалу - кацап, то кацапів і прославляє, якщо даунєцкій - то прославляє кацапів і трошкі партію регіону, даунєцкого відповідно! А от у Інтернеті Ви самі отримуєте інформацію, завжди можете прочитати (звісно при бажанні!) різноманітні погляди! Бо Інтернет редагувати "темниками" практично неможливо! Хоча б за одне це вже можна сказати Барнашу спасибі! А от що зробили для міста Ви особисто, щоб цікавитись грошами іншої людини і задавати різні малорозумні питання?
Знавець # 26 червня 2012 в 13:55 0

Де взяв гроші на машину? Точно не вкрав як Беркут. І ціни можна подивитися в інтернеті http://www.google.com.ua/search?q=toyota%20venza+цена 

Кабельне телебачення це бізнес не пана Дмитра.

А викрити злочини Беркута, і поставити його на місце (посадить, якщо повезе), це не для прилучан користь, га?