Перейменування вулиць із метою дерусифікації

7 липня 2022 - Серафим Наждак
article180.jpg

Останнім часом у Прилуках активно обговорюється дерусифікація і пов’язане з нею можливе перейменування понад 40 вулиць і 40 провулків міста. Для Прилук це не вперше. У 2016 році уже було перейменовано 29 вулиць, 26 провулків і 17 в’їздів на вимогу закону про декомунізацію. Деякі не дуже «сором’язливі» дописувачі відразу ж розкрутили з цього «зраду», мовляв, тут у нас війна, а «ці» займаються перейменуванням, що не тільки буде потребувати грошей від держави, так і прилучани будуть мати клопіт із документами. А що ж насправді?

А насправді за законами України маємо ось такий стан речей.

Головний архітектор міста Віктор Тесленко запевняє, що проблем із паперовою волокітою бути не повинно. Жодних відміток у паспортах робити не доведеться, адже за останні роки в реєстраційних процедурах відбулися суттєві зміни. Усе дещо спростилося, тому процес перейменування вулиць не дасть додаткового навантаження на людей.

Водночас, для кращого розуміння ситуації пропонуємо роз’яснення щодо переоформлення документів, якщо змінилася назва вулиці чи провулку.

1. Чи потрібно змінювати місце реєстрації?

Ні, законодавство не передбачає обов’язку вносити подібні відомості, оскільки зміна назви вулиці не є зміною реєстрації місця проживання. Перереєстрацію місця проживання особи можна здійснити під час обміну паспорта чи зміни прізвища, тобто коли виникає безпосередня потреба.

2. Чи обов’язково вносити зміни до документів на нерухомість?

Ні, документи, що засвідчують право власності на нерухомість, залишаються чинними у випадку зміни назви вулиці, на якій вони розташовані. У випадку перейменування вулиці, на якій розміщена нерухомість, українським законодавством не передбачена необхідність внесення змін до документа про право власності на нерухоме майно, зокрема свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу, дарування тощо. У разі ж купівлі-продажу чи дарування нерухомості, власник може звернутися до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно із заявою про внесення змін. Відтак у документах, оформлених на нового власника, буде вказана нова назва.

3. Чи потрібно змінювати відомості про місцеперебування юридичної особи?

Так, адже зміна відомостей про місцеперебування юридичної особи та фізичної особи підприємця підлягає державній реєстрації відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців і громадських формувань».

Перейменування вулиці місцеперебування юридичної особи є зміною місцеперебування юридичної особи, що передбачає необхідність внесення відповідних змін в установчі документи, змін до відомостей про фізичну особу-підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, повідомлення банківських установ і контрагентів про зміну реквізитів у чинних договорах, виготовлення нової печатки, бланків тощо.

Водночас законодавство не встановлює граничних термінів для проведення зміни відомостей щодо місцеперебування, а отже, суб’єкт господарювання сам може вирішувати, коли необхідно провести реєстрацію змін.

Повертаючись до власне перейменування вулиць хочеться сказати, що прилуцькі музейники переконані - нові назви вулиць мають бути пов’язані в першу чергу з місцевою спадщиною та загальнодержавною. Адже ми маємо дуже багато науковців, мистецтвознавців, земляків, котрі проявили себе абсолютно в різних галузях, і варті того, аби про них знали.

Тепер ти знаєш!

Рейтинг: 0 Голосов: 0 1305 переглядів
Олександр # 10 липня 2022 в 01:41 0
Я живу на перейменованій вулиці. І деякі з моїх родичів у Прилуках теж живуть на перейменованих вулицях. Ні я, ніхто з них після перейменувань ніколи навіть не задумувалися, що там щось треба змінювати! У мене навіть у паспорті ще й досі стоїть "радянська" назва вулиці - і ніколи ніде не мав ніяких проблем із цим! Всі нові документи, які видавалися вже після перейменувань, у тому числі й акт на право володіння землею, документи, які оформляв після отримання спадщини - всі мають вже нові назви вулиць! Ніхто й ніколи за зміну назви вулиці не вимагав з мене ніяких грошей! Не вірте панікерам і тим, хто цю паніку розводить! Зміна назви вулиці для простого звичайного прилучанина не коштує ні копійки!!!