365 років Прилуцькому козацькому полку

21 жовтня 2013 - Crok
article114.jpg

Цьогоріч виповнюється 365 років як був заснований Прилуцький козацький полк. Він проіснував 133 роки – з 1648 по 1781 рік. Прилуцьким полком у різні часи командували Іван Шкурат-Мельниченко, який героїчно загинув у битві під Берестечком, Тиміш Носач – соратник Б.Хмельницького, Петро Дорошенко – славний гетьман України, Дмитро Горленко – соратник і однодумець гетьмана І.Мазепи, Іван Стороженко – засновник славетного козацького роду та багато інших. А Прилуки й досі вважаються полковим містом-фортецею. До наших часів збереглись пам’ятки архітектури тієї доби - дзвіниця, яка в 17-18 ст. була частиною муру навколо дитинця Прилук. А ще кам’яна скарбниця, де козаки тримали клейноди та коштовності.

Сучасні послідовники прилуцьких козаків теж намагаються не пасти задніх. Зараз у місті існує кілька громадських організацій, які бережуть та примножують козацькі традиції. Це Прилуцький полк ім. Петра Конашевича-Сагайдачного, Прилуцький козацький полк Міжнародного союзу козацьких сил і при ньому курінь ім. Максима Кривоноса та ще 2 окремих куреня – імені Івана Сірка та імені Івана Богуна.

Кожна з організацій залучає до участі молодь. Так курінь Кривоноса діє на базі агротехнічного коледжу і складається переважно зі студентів навчального закладу. Курінь Сірка заснували молоді активісти українолюби, які створили у складі організації дитячу групу від 8 до 14 років. Курінь Богуна функціонує у Прилуцькій виховній колонії для малолітніх в’язнів.

У зв’язку з 365-ою річницею Прилуцького козацького полку у місті проходить багато заходів за участю козаків, молоді, культурних та освітніх закладів.

pik.cn.ua   18.10.2013

Тепер ти знаєш!

Рейтинг: 0 Голосов: 0 1727 переглядів

Немає коментарів. Ваш буде першим!