Критичний подарунок під ялинку

4 січня 2013 - Серафим Наждак
article77.jpg

Прилуцькі депутати без варіантів затвердили бюджет міста на 2013 рік

Першим питанням порядку денного останньої в минулому році сесії міської ради стояло затвердження бюджету Прилук на новий рік. І, попри деякі заперечення з боку опозиції, фінансовий документ набрав чинності. Як влучно зауважив у своїй промові міський голова Юрій Беркут, місцеві бюджети після прийняття державного мають затверджуватися без варіантів.

Інша справа, що не можна спокійно сприймати закладені в бюджеті цифри. У переддень сесії, констатувавши критичний стан бюджетного проекту, міськвиконком доручив мерові звернутися до Президента, міністра фінансів, губернатора та інших причетних до цього питання високопосадовців щодо вирішення проблемних позицій. За ідентичним сценарієм розвивалося виживання бюджетної сфери останні кілька років. Сумно визнавати, але альтернативи ні в очільника міста, ні в усієї громади наразі немає.
 

Найперша і найбільш негативна цифра – це дефіцит коштів на заробітну плату бюджетникам. Так ось, бракує 72,8 мільйона гривень. Нагадаємо, що в минулому році не вистачало 56 мільйонів. За розрахунками фінансистів, всього на зарплати в 2013 році передбачено 126 мільйонів. Можете вирахувати процентний показник, ми ж повідомимо фінансову перспективу окремих галузей за проектом бюджету. Медицина забезпечена на півроку, освіта – на чотири з половиною місяці, культура – на чотири.
 

Як бачимо, становище критичне, але чи варто звинувачувати в цьому розробників проекту? Причина криється глибше, адже основна частина коштів надходить у загальний фонд , звідки й виплачується зарплатня, із податку на доходи фізичних осіб. Простіше кажучи, із заробітних плат працівників підприємств міста. Тому потрібно збільшувати кількість робочих місць, а це, звичайно, справа не одного дня й навіть не одного року. За словами голови постійної депутатської комісії з питань соціально-економічного розвитку, планування, обліку, бюджету, фінансів та цін Олени Сотніченко, в місті необхідно створити кілька потужних підприємств на сотні робочих місць, аби проблема зарплатного дефіциту втратила свою актуальність. Але поки що замість відкриття нових виробничих гігантів ми спостерігаємо занепад існуючих – на прикладі хоча б того ж заводу «Білкозин»… Олена Михайлівна також озвучила пропозицію своєї комісії спробувати зекономити на оплаті енергоносіїв. За підрахунками, близько 22 мільйонів гривень цього року піде на оплату даної статті видатків, тому фахівцям у сфері енергозберігаючих технологій слід активізувати свою діяльність.
 

Слід відзначити й позитивні моменти нового бюджету. Зростання надходжень до спеціального фонду за рахунок єдиного податку (очікується в розмірі близько 7 мільйонів) дає змогу запланувати збільшення капітальних видатків на розвиток міста. Зокрема, в поточному році продовжаться ремонти відділень і приміщень центральної міськлікарні, відбудеться реконструкція лікарської амбулаторії по вулиці Земській і дошкільного навчального закладу №8. Триватиме й програма заміни вікон у освітніх закладах. Значні кошти передбачено на облаштування внутрішньодворових елементів (іншими словами – паркових зон) у 273 кварталі та на Рокитному. Більше двох мільйонів гривень, частково з місцевого бюджету та в основному за рахунок субвенції, має піти на капітальний ремонт доріг. Також заплановано виготовити проектно-кошторисну документацію реконструкції старого корпусу гімназії №1 (про будівництво нового корпусу – ні слова…). І, нарешті, влада має намір таки завершити розробку Генерального плану міста, без якого про поліпшення інвестиційного клімату задля створення нових підприємств годі й говорити. Радує й виділення 45 тисяч на придбання літератури для бібліотечної системи.
 

Підсумовуючи так звану бюджетну тему, хочеться сказати, що нам залишається лише спостерігати за втіленням цих безумовно позитивних ініціатив. І чекати того, на що сподіваються всі працівники бюджетної сфери – періодичного перегляду бюджету «нагорі» на користь місцевих громад. Міський голова заявив, що лист на ім’я новообраного депутата Верховної Ради Миколи Рудьковського вже підготовлений. Будемо вірити, що за останнім справа не стане.

Олександр Бойко, gradpryluky.info
 

Тепер ти знаєш!

Рейтинг: 0 Голосов: 0 1557 переглядів
МИкола # 4 січня 2013 в 05:26 0
От якраз і подивимось, як ПРАЦЕВЛАШТОВАНИЙ МІЛЬЙОНЕР Рудьковський буде проявляти свою надуту "любов" до міста, бо ж він став "почесним громадянином Беркута" якраз перед виборами! Заодно є можливість віддячити тому самому Беркуту, почесним громадянином якого він зараз є!