Наша жадібність безмежна!

2 вересня 2020 - Серафим Наждак
article168.jpg

Тиждень тому непомітно для України пройшов цікавий факт: оптова електрика в Україні - найдорожча у Європі!

І знаєм ми це не від наших "слуг народу" і навіть вітчизняні ЗМІ якось пробігли повз таке неприємне для України повідомлення Європейської комісії - щось не пам’ятаю я резонансних обговорень на задану тему! Мабуть у наших телеканалів дуже багато інших справ, ну, наприклад, промивати мізки перед місцевими виборами...

Отже читаємо квартальний звіт Європейської комісії (це такий собі аналог нашого рідного кабміну), звідки дізнаємося, що ціни на електроенергію в Україні в першому кварталі були на 37,9% вище, ніж середня вартість у Європі. Там же відзначено, що середня ціна електрики у об’єднаній енергетичній системі України на ринку "на добу вперед" склала 46,9 євро за МВт/год, в той час як в середньому по ЄС така ціна - 33,5 євро за МВт/год. Також дуже цікава і наочна інфографіка у цьому звіті на сторінці 18, де подана мапа із цінами майже всіх країн Європи.

electro line

Таким чином, Україна знаходиться серед країн з найвищими цінами на електрику в Європі: Греція (50 євро), Мальта (45 євро), Болгарія (42 євро), Румунія (41 євро), Угорщина і Польща (менше 41 євро).
Найнижчі квартальні оптові ціни електроенергії зафіксовані в Норвегії (15 євро за МВт/год) і Швеції (17 євро за МВт/год). Це пов'язано з великою кількістю гідроелектростанцій і вітрової генерації в цих країнах.

А тим часом 19 червня 2020 року Нацкомісія запропонувала з серпня ще підвищити тарифи "Укренерго"  - у 4 рази!, а вже 26 червня 2020 року НКРЕКП попередньо схвалила підвищення тарифу "Укренерго" вдвічі.

То коли ж ви вже нажеретеся, нешановні?!

Враховуючи вищенаведене, зрозуміло, чому іноземні інвестори тримаються від України подалі. Мало того, що судова система України заглядає у рота керівній верхівці, так ще й енергетика - одна з найдорожчих у Європі! То хто ж полізе у такий зашморг?


 

Тепер ти знаєш!

Олександр # 2 вересня 2020 в 04:17 0
Зате послухайте наших енергетиків! Вони на всіх можливих трибунах співають нам про те, що у нас електроенергія - найдешевша у європах! І вони мало заробляють, а тому треба піднімати й піднімати ціни! А моя думка - треба менше красти і менше носити чемоданами у найвищі кабінети, і щоб на своєму місці був наш так званий Антимонопольний комітет, який насправді - комітет освячення монополій і витягання їх із слизьких ситуацій! То й не буде монополії у вигляді всіляких ДТЕКів і їм подібних, і ціна буде відповідати європейським рівням!