КРУГОВОРОТ БИНТОВ В ПРИРОДЕ. Фейлетон

4 липня 2012 - Серафим Наждак
article49.jpg

Доктор, подымим перед сном.
Сон хороший у больных,
Говорят, что здесь сумасшедший дом,
Но ты-то знаешь, кто здесь псих…

А.Розенбаум

За столом завжди бажали здоров’я, а сьогодні ще додають суттєву деталь — «бажаю не потрапити до нашої лікарні»! Можливість потрапити до лікарні розцінюється прилучанами як стихійне лихо. Не тому, що погані лікарі, а тому, що погана система, в якій ми живемо а вони працюють, яка ще й ускладнюється недолугим підбором керівного складу в лікарні, а право це належить людині далекій від медицини — міському голові, а якщо такому як наш мер Ю. Беркут — то це взагалі катастрофа. А на що схожий владоможець, який з різних обставин потрапив до реанімації? На овоч. В такі моменти його з життям з’єднує лише якийсь проводок чи крапельниця. Над ним стоїть людина в білому халаті, про що вона думає? Варіант №1: «Щоб ти вижив, бо ти обіцяв виплатити заборговану зарплату у наступному місяці за попередні два», ну а варіант №2 зовсім протилежний, помудруйте в силу своєї фантазії. Побажаємо нашим брехунам від влади не потрапляти до нашої лікарні, бо можна тільки уявити, скільки прилучан за варіант №2. «Что наша жизнь? Игра!» І здається наші можновладці дуже загралися в «доктора Айболить» і від їхніх ігор стає непереливки всім, хто побуває в лікарні.

Стаття Конституції України про безкоштовне лікування категорично суперечить реаліям життя. Будуть міняти або Конституцію, або медицину. Реформи в медичній галузі, що назрівають, за словами Віце-прем’єр-міністра України — міністра охорони здоров’я України Раїси Богатирьової, необхідні не тільки для того, щоб змінити систему надання медичної допомоги, а й для того, щоб медичні послуги «стали якісними, доступними, а головн - справедливими».

Медицина сама змінилася — вона мобільна, вона вже давно перейшла на нові засади розвитку, які диктує рівень життя та рівень розвитку корупції в державі. Медицина кинута державою напризволяще, а тому працює хто як може: одні — з Гіпократом у душі, інші — без Гіпократа у кишені. То хто ж в яких стосунках з давньогрецьким вченим?

Керує міською лікарнею «людина Беркута» — Лариса Володимирівна, яка, мабуть, не ходила до дитсадка, в якому вчать вітатися один з одним. Не помічати людей та не вітатися з ними дозволяли собі великі вчені та мислителі, голова яких завжди була забита глобальними проблемами людства, їм це дозволялося у всі часи, ну а Ларисі В. вітатися з колегами просто «в падло». Лікарі для неї не колеги, а підлеглі; медсестри ж узагалі для неї як «інфузорії», захоче помітити їх, то візьме мікроскоп. Пам’ятаю, як у 2010 році на виборчій дільниці, де вона балотувалася в депутати Прилуцької міської ради, Лариса В. прокоментувала по телефону результати виборів: «Тут ми програли (це вона про себе), а головний бій ми виграли — Юрій Володимирович набрав тут більшість». Великий стратег, генеральшо Лоро, а де неперевершені результати вашого «велікого сраженія»? За що Ви билися? За невчасні зарплати медикам, за підвищені тарифи і за решту інших паскудств, про які і згадувати не хочеться. Самі себе збороли. Ця пані вже давно є членом таємного угрупування міського голови, яке керує містом. Не скажу, що вони масони, бо їм до них далеко, але щось на зразок цього. Збори відбуваються на квартирі голови профспілкової організації медичних працівників. До кожної сесії міської ради і після неї вони, а саме мер, його незмінний радник, головлікарка, голова профкому медустанов і берегиня цього товариства — дружина мера, збираються на «явочной» квартирі і приймають «управлінські рішення», за якими мусить жити місто Прилуки. Що вони вирішують за «закритой шторкой», — ми відчуваємо на собі. «Три Лариси под окном сели тайно вечерком» і таке нагородили, що тошно стало не тільки нам, прилучанам, але і самим «масонам». Але ж як тримаються, вчепившись всіма кінцівками за посади! Щоб утриматися при владі, взялися за наведення зовнішнього лоску, припудрюють фурункул, але не лікують саму кров. Дивним чином, але і головлікарка піддалася будівельному буму, що охопив всі комунальні підприємства міста. А чому? А тому, що на будівництвах «відмиваються кошти», підрядник відома приватна фірма, що працює без тендерів. Плюс друзі з гори Арарат, якість тих робіт уже відома всім прилучанам, а привіз їх всіх до Прилук наш мер. Двосторонній лохотрон: і цей дурить прилучан, і ці дурять.

То що бачить хворий, коли заходить до ЦМЛ? А бачить фрагменти казочки зі свого дитинства: «На золотом крыльце сидели»… — царь Юра, царевна Лора Б., королевна Лора. Саме сума 300 тисяч, що пішла на будівництво парадних сходин лікарні, і робить це крильце «золотим». Це така ж сума, як коштує знаменитий «шкільний туалет Беркута», де не ступить — з-під копита золоті дукати крешить.

Запитання № 1 до правоохоронних органів: «Який кошторис будівництва парадного входу лікарні? Хто підрядник? Хто перевіряє відповідність кошторису до актів виконаних робіт?» Дивна ситуація - коли не працюють стерилізаційні автоклави, вона будує парадний вхід та тротуари. Станом на 15 травня з ладу повиходили автоклави №1 та №2. Припис про усунення недоліків був написаний ще в квітні. Ніхто не поворухнувся, головне — тротуари. Я звернулася листом до прокуратури, і справа зрушилася з місця. Лариса В. дала відповідь, начальник облздраву Галина Василькова теж дала відповідь, що не так було все запущено, що операції не відкладалися і що ніхто не «навішував» хірургам відповідальність, якщо вони ризикнуть робити операцію нестерильними інструментами, і що в пологовому відділенні у пацієнток не було підвищення температури і т. д. Правду сказав тільки головний лікар Прилуцької СЕС Самсон М. М.: «При обстеженні КЛПЗ ПЦМЛ в ряді відділень (ЛОР, інфекційне, терапевтичне) виявлено випадки використання нестерильного матеріалу»…» В цей період виявлено 4 випадки використання нестерильного матеріалу (ВПК, операційні, клінічна лабораторія). На всіх порушників санітарного законодавства складено протоколи»… Цей випадок з автоклавами можна зарахувати до розряду «ЧП». Ларисо Володимирівно, Вам «двійка» за таку роботу, прийміть всі протоколи СЕС на свою відповідальність. Відремонтувати автоклави та забезпечити стерильність операцій – це є головна битва для головного лікаря, яку Ви програли, а скоро програєте і всю війну на нових тротуарах, бо вони для Вас головніші за операції, що рятують людям життя.

Запитання № 2 до правоохоронних органів: питання про виділення коштів на покупку автоклаву (74900 грн.) повинна була вирішити міська сесія, знаменита хамська сесія від 31 травня; за які ж тоді кошти був закуплений автоклав ще 23 травня, саме після оперативного припису прокурора? Куди ж підуть 74900 грн., якщо він вже куплений? Знову на тротуари, чи на євроремонт кабінетів лікарської адміністрації? Після парадного входу хворий потрапляє саме в цей лабіринт адміністративних кабінетів, тут тобі й профком, і інженери, юристи, бібліотека, молитвена кімната, кабінети головного лікаря, бухгалтерія, яка займає взагалі півповерха. Кругом нові вікна і двері, а де ж сечу на аналіз здати? Вони займають половину поліклініки в той час, коли рядові лікарі ютяться по двоє в одному кабінеті. О, тепер наша екскурсія підійшла саме до місця, яке більш нагальне для хворого, ніж євроремонт приміщень для адмінапарату — кабінет збору аналізів. Ще донедавна тут стояли скриньки «совісті» — пожертви хворих на лікарню: очевидно, Юрій Беркут переплутав лікарню з церквою, в якій збирають «на ремонт храму», а в лікарні — «на ремонт кабінету Лариси В.» А скільки з бюджету виділяється на медицину? 29 мільйонів 398 тисяч 745 гривень! З них 15 мільйонів 624 тисячі 514 гривень — на зарплату.

Запитання № 3 до правоохоронних органів: «Хто оприбутковував кошти з цих скриньок? Хто дав вказівку їх збирати? На що потрачені ці кошти?»

Далі, якщо хворому потрібно піднятися на 4-й поверх, то побудьте трохи альпіністом, «покоряйтє висоту» четвертого «піка коммунізма» мовчки, бо малий ліфт не працює. Особливо дорікати на комфорт палат нового корпусу не варто, тут все більш-менш пристойно, але якщо вам до старого корпусу — то тут, надивившись на ці столітні палати без ремонту, ви захворієте душевно, і думаю, пожалієте як хворих, так і весь медперсонал, який роками самовіддано працює в цих умовах. Я нещодавно бачила обдерту стіну однієї палати, яку хтось старанно прикрив портретом Ю. Тимошенко. Ех, Ларисо Володимирівно, знову Вам «двійка», не той портрет почепили, переплутали. Почепіть свій царський або царя Юри. Підлога зірвана, обдертий ленолеум, паркет вибитий, смердючі туалети, розбиті ліжка, не вистачає уток для тяжкохворих, плитка після ремонту грає під ногами, стіну фарбували, та метр покинули і не доробили, «а гроші скінчилися!» — у відповідь. Коротше кажучи, «все уже украдено» із меценатських коштів.

Постає питання: а чи підтримується санітарно-гігієнічний та санітарно-епідеміологічний режим у лікарні? Якщо він і підтримується, то тільки руками невтомних санітарок, які хлором заливають ті місця, де може виникнути інфекція. А чи готова була б лікарня до роботи в надзвичайних ситуаціях — ну як на півдні під час холери? Це коли у лікарні обдерті стіни, тече дах в основному корпусі і в неврології — в терапії зробили, але він тече (знову вкрали!), коли в підвалах вода, сморід, непрацюючі автоклави і т.д. Відповідь нехай дає санітарна служба, головлікарка все рівно її не знає, знову їй «двійка».

Якщо вас укусила собака — а треба відзначити, що кусають не безхатченки, а хазяйські — то тут вам допоможе власний гаманець, заплатите за 6 уколів більше 600 гривень.

Запитання №4 до правоохоронних органів: куди поділися з лікарні кошти на безкоштовну антирабічну сиворотку «КоКАВ», що повинна безкоштовно надаватися хворим при укусі тваринами? Таке враження, що вся адміністрація лікарні «укушенная», і вона тримає сиворотку для себе, щоб не сказитися остаточно.

А де гроші на стерилізацію тварин, які передбачає міський бюджет? Нехай більше кусають, більше списується сиворотки, а кусають щодня 3-4-х чоловік.

Йдемо далі. Якщо ви пацієнтка пологового відділення, то вам вручать список із 41-го пункту, що називається так: «Что надо купить, чтобы роды прошли хорошо». Чисто на українській мові і чисто в манері психологічного тиску. Не знаю, хто автор, але що злякаєте тих, хто не в змозі виконати всі пункти — це точно. А якщо не вистачить грошей, щоб все купити — то «роды пройдут плохо»?

Справжнє лихо спіткає того, кому потрібне хірургічне втручання — тут на голову хворому падає так названий «пакет» — все, що треба для операції. Ось тут і починається цей дивний процес — «круговорот бинтов в природе». На виготовлення однієї мумії єгиптяни витрачали 92 м бинтів. Щось подібне по метражу входить у цей пакет у ЦМЛ, але ж ми не нащадки фараонів, нам би вижити. Вартість подібних пакетів у Чернігові менша наполовину. Так, в місцевій гінекології його вартість — 1200 гривень (плюс 200-300 грн «на руки»), а в області — 500-600 гривень. Знову Вам «двійка», Ларисо В., зберіть керівників відділень і поміняйте їм свою «таксу» на вартість цих «чудо-пакетів», вже все місто про це говорить! Куди йде решта пакета, що не використовується під час операції? А тут і починається «карусель», як на виборах.

Запитання №5 до правоохоронних органів:
«Хто регламентує кількість аптек на території лікарні? Хто дає дозволи на їх відкриття? На території лікарні їх 13 штук, а по нормі повинно бути лише 2.»

Власники аптек працюють в тісному контакті з керівництвом ЦМЛ, а тому решта пакета, за чутками, повертається в ту ж аптеку і продається наступному «нащадку фараона», а куди йдуть виручені гроші — всім відомо. Так у неврологічному відділені, зав. відділенням відкрив свою аптеку на ім’я сина, лікаря цього ж відділення. Хворим видаються «безразмерные» рецепти, які вони отоварюють в цій аптеці. Якщо до нього з’являються якісь претензії від хворих, він відповідає — «Дешево лечитесь», ну тобто мало закупили ліків у його аптеці.

Запитання №6: «Хто дав дозвіл на відкриття цієї аптеки? Чи можлива така приватизація території комунальної власності лікарем? Чи сплачують оренду власники аптек? Куди йдуть ці кошти?» — це все запитання до правоохоронних органів. Ну а головлікарка все рівно не скаже, бо вона «круглая двоечница».

До вашої уваги неврологічний анекдот: приходить до зав. відділенням неврології Прилуцької ЦМЛ пацієнт, якого він радісно з відкритими обіймами зустрічає на порозі:

— Ну як здоров’я? Що Вас привело до нас, шановний пане директоре?
— Та я вже не директор, на пенсії я.
— А-а, ну тоді Вам до іншого лікаря, ідіть-ідіть, — і закриває перед хворим двері.

Важкохворих він теж не лікує, передає їх «іншим лікарям». Незрозуміла ситуація і в ЛОР-відділенні, тепер тут не оперують, всі їдуть до Чернігова або Києва, тут тільки промивають носи та вуха. Чому так? Може Лариса В., сама по собі хороший лікар, не встигає робити операції, бо кругом же треба поспіти, і сходити на сесію та підтримати Беркута в його боротьбі з народом, встигнути дати на ТБ «Прилуки» інтерв’ю на підтримку мера, а при цьому рясно закривати очі, щоб не так соромно було дивитися в очі прилучанам, встигнути образити депутатів Верховної Ради, рятуючи «попущену» репутацію Рудьковського, вкотре встигнути образити попереднього мера, на якого виливаєте стільки отруйної жовчі, що це наштовхує на думку, що вам ним було в чомусь відмовлено. Гарний професійний лікар, але депутатство та політика вас зіпсували, це стосується, до речі, ще деяких лікарів-депутатів, на яких соромно дивитися по телевізору. «Вор должен сидеть в тюрьме, а хороший доктор — в больнице» біля хворого, а не «заносити хвоста» Беркуту. Краще б ви так вміло вибивали зарплати для своїх колег, які не виплачуються по 2 місяці. Передвиборча брехня про вчасні зарплати переїхала і вас, лікарі, як і вчителів. День медичного працівника ви зустріли без зарплати. Перед відпусткою Лариси В. медпрацівники питали в неї, коли буде зарплата, на що вона відповіла: «Хватить скиглити, порозв’язуйте свої «чулки» і живіть». Зарплату медики отримують по розрахунковому листу, в якому стоїть дата нарахування зарплати, але отримати її у той день з карточки неможливо, ну не співпадає з реальністю. А чому? Бо вигідно відзвітувати за «вчасну зарплату» на папері, а коли у кишені буде — не знає простий медичний працівник, але знає Лариса В. та «таємних бухгалтерських справ майстер». А може цими неспівпадіннями у часі хтось користується і спостерігає, як гроші «бігають та шуршать»?

Це питання №7 до правоохоронних органів.

А тепер — кілька запитань до головного лікаря:

— Коли останній раз були збори трудового колективу?
— Чому на одного хворого в рік у Прилуках виділяється 297 грн., а в Чернігові — 435 грн.?
— Де лікар-дієтолог, хто за нього отримує зарплату?
— Чому не були проведені тендери на виконання робіт по обслуговуванню закупленої медичної апаратури, яка зараз простоює замість того, щоб рятувати життя прилучанам?
— Чому Ви є членом профспілкового комітету, що суперечить чинному законодавству? Чиї насправді інтереси Ви при цьому захищаєте?
На питання про збори трудового колективу я відповім: «Їх просто бояться проводити, аби не прибила стеля в актовому залі, яка скоро обвалиться, а в калюжах на підлозі «лебеді скоро попливуть».
— Чому занепадає система амбулаторій сімейної медицини?

Ось і виходить, що завалилася вся господарська система у лікарні, на фоні роздутого штату адміністрації, на фоні євроремонтів — корупція, з-за неефективних управлінських рішень вилазять фінансові порушення, а на фоні обдертих стін — євровікно «у Європу», а хворим від того ж…а. Євровікна наближають нашу міську владу до Європи, але віддаляють хворих від європейських стандартів лікування.

Важко управляти медициною, чужі помилки бачимо, а свої? Хто не пам’ятає, як Лариса В., разом зі своїм оточенням «з’їдала» та виживала попереднього головного лікаря? Хіба вона думала, що бути на цій посаді нелегко і що зараз вже про неї така сама думка, як у неї була про попередника? Багато ще можна задати питань Ларисі В., як, наприклад, відповідність штатів потребам міста, чому один мікропедіатр, питання відповідності ліжко-місць на квадратуру палат, чому одних колег вона виживає не гребуючи ніякими методами, а інших, не дивлячись ні на що, наближує до себе і т. д.

Ще не сказано про жіночу консультацію, яку не ремонтували 100 років, але ж який потік пацієнток там щодня! Чи встигне мер почати ремонт цієї будівлі, яка дуже приваблива в плані «ремонту з відмивами». Я вже не говорю про роботу сімейних лікарів в цій будівлі, які мучаться зі старими кардіографами. Заходиш в такий кабінет і відчуваєш, що потрапив у дитинство, ну нічого не змінилося з того часу! Зайшов би Жданович С. М. в цей момент, то ніхто б і не здивувався, здивувався б скоріше він, дивлячись на «сучасний рівень» прилуцької медицини, все, як у 1964 році, коли він залишив цей світ. Виживають хто як може, а тому багато нарікань з боку хворих до лікарів. Ну, по-перше, не всі однакові, а, по-друге, самі винні, кругом платите, і в садках, і в школах, і в інститутах, і міській раді, і за брехливе посвідчення чорнобильця, і за інтимні послуги, і за посади, і за брехливі нагороди, і за нарахування до пенсії і т. д. Скажуть платити за повітря — і будете платити, навіть не поцікавитесь, чому це так. А лікарю платити і Бог велів. Система така, яку ви самі не хочете міняти, бо не хочете ходити на вибори і думати головою, кого обираєте. Колись земському лікарю платили теж, але після того, як він вилікує хворого. Зараз не ті часи. Є поняття вдячності лікарю від хворого, якого він вилікував. Сьогодні склалася «традиція дякувати» лікарю на початку лікування, а не за результатами його закінчення. А у Прилуках, виходить так, якщо ви купуєте знаменитий «пакет», то, судячи з його ціни, вона вже включає вашу подяку.

Взагалі про цей «інтим» важко говорити і писати. Це зовсім окрема тема, а тому бажаю всім приучанам здоров’я, аби не потрапляти до нашої лікарні, тільки хіба що в пологове відділення. А нашим медикам бажаю вчасних зарплат від брехливої влади і поваги від адмінресурсу.

З повагою Ольга КОСТЮК.

Газета «В двух словах» № 25 від 21 червня 2012 р.

 

 

Похожие статьи:

ОсвітаКоррупция в Прилуках живет и побеждает!

Тепер ти знаєш!

Рейтинг: 0 Голосов: 0 2462 перегляду

Немає коментарів. Ваш буде першим!