Город солнцеедов

17 лютого 2012 - Знавець
article10.jpg

Сонцеїди – люди, які місяцями та роками харчуються тільки енергією Сонця, простягаючи до нього руки. Вони забули, що таке продукти харчування і не мають в них потреби. Нечувана економія та мрія міської влади.

20 січня відбулося засідання Громадської ради, що створена при виконкомі Прилуцької міської ради. Голова Громадської ради – Лідія Гавриш, вже відома антидемократична фігура. Ця рада, по великому рахунку і як вже відомо всім, ніякого позитивного значення в житті міста не має, і навіть навпаки. Вона – як чужорідне тіло, причеплене під черево виконкому Прилуцької міської ради. Її голос – «дорадчий», її думку «вертели на заднейлевойноге» всі члени виконкому, але якщо Беркуту доведеться тримати відповідь перед прилучанами, всю відповідальність він зверне на цю раду – начебто всі рішення приймаються спочатку представниками громади, а вже тоді виконкомом. Дуже для нього зручна та безвідповідальна схема. Цього разу Лідія Володимирівна проштовхувала питання про підвищення тарифів на послуги ЖЕКу, у листопаді вона вже підняла на-гора на послуги КП «Прилукитепловодопостачання», про що вже писалося. Як не дивно, але цього разу прийшов керманич ЖЕКу пан Мозгов, бо на раді – всі свої, а на зборах мешканців – всі чужі для нього. Він дуже намагався довести економічне обґрунтування підвищення тарифів, але як на мене, не переконав. У Прилуках – 285 багатоповерхівок, в яких проживає 23,5 тисяч мешканців на загальній площі 33,8 тисяч кв. м.

За словами очільника ЖЕКу, збитки підприємства у 2010 році склали 139 тисяч гривень, а за 9 місяців 2011 року – вже 154 тисячі! Чому дожилися до такого стану? Може, вже риба гниє з хвоста, а не з голови? Може, він уже вирішив покинути крісло, подалі від гріха з цими збитками? Та все ж, це сумнівно, бо тільки дурні здатні полишити таке доходне місце. На підмогу Мозгову було прислано двох жінок з адміністрації ЖЕКу, з доводів яких можна зробити висновок: тарифи в Прилуках підвищуються тому, що 2008 року вони жодного разу не підвищувалися, а за цей час зросли зарплати, дуже високо піднялися ціни на газ та електроенергію. А хіба Прилуки – єдине місто, де все це відбулося? Але ж тарифи підвищуються тільки в Чернігівській області. Велике «дякую» губернатору, пану Хоменку та меру Прилук Беркуту, експеримент продовжується.

Зарплата у працівників ЖЕКу (окрім начальства) не підвищувалася ще з 2008 року. Я чотири рази поставила Мозгову одне питання: яка в нього зарплата? І чотири рази він «проберкутів», що «зарплата у мене згідно контракту». Якого? Мовчок. На допомогу йому поспішив пан Папазов, який заявив, що згідно законів про інформацію та базу персональних даних він вправі не відповідати на це запитання. Виходить, що весь народ у податковій оголошує свої статки, а він – ні, бо він – контрактник. Але ж зарплату він отримує з наших з вами грошей, які ми сплачуємо за «непослуги» ЖЕКу, і не маємо права знати, скільки з цих грошей він собі «відстьобує»?! А хіба у нас подорожчав газ? Поки що ні. А електроенергія? Теж ні, їх вартість підвищується тільки для комерційних структур. А чому пан Мозгов купив собі особистий автомобіль того ж кольору і тієї ж марки, що і його службовий? А щоб не було помітно, в яку машину він заливає комунальний бензин.

Далі, візьмемо для прикладу нашого «оболванивания» з боку ЖЕКу будинок по вул. Переяславській, 10 – 2 під’їзди по 9 поверхів, їм щомісяця буде нараховано за освітлення 609 гривень. Рахуємо 18 лампочок по 60 Ватт (щоб вони всі були в наявності та завжди горіли, і щоб ЖЕК їх сам купував) та множимо їх на тариф 0,30 коп. Що виходить? 167 гривень. Але ж не 609 гривень! В чиї «закрома» піде решта 442 гривні? І це – лише з одного будинку, а їх у місті – 285.

Далі – прибирання дворів. Чи цікавилися мешканці, скільки метрів їм «нарізав» ЖЕК до їхнього будинку? Хто був присутній при обмірах? Хто бачив технічний паспорт будинку та план двору? А чи знаєте ви, що у ЖЕКу працює 90 двірників, а зарплату начисляють на 200 чоловік? Пройшло два місяці, а відділ охорони праці так і не надав відповіді на це запитання. Почекаємо ще.

То постає питання: а звідки збитки? Можете не відповідати, все рівно ніхто не повірить. А чи давно ви бачили, що чистять сніг на дахах, що проводять санацію підвалів, що ремонтують дитячі майданчики, обслуговують номерні знаки і т. д.? Все це у ваших тарифах заклали, але ніколи не робили і не робитимуть. Влада розмиває послуги й ціни, замилює нам очі, щоб не було помітно.

А вивіз сміття? Хіба ви стільки його виносите? Та ви не з’їдаєте стільки харчів! А з цінами на послуги в Прилуках ви скоро взагалі перестанете їсти та виносити будь-яке сміття. Ми будемо піднімати руки до Сонця і проситимемо в нього сонячної енергії замість їжі, яку забрали тарифи. А може, підніматимемо руки до Небес і проситимемо у них звільнити місто над Удаєм від цієї владної команди?

Хто ж з членів ради проголосував за підвищення тарифів як того разу, так і зараз? А це - голови комітетів самоорганізації населення, окрім п’яти чоловік, які утрималися. Та кому потрібне їхнє «утримався»? Голосуйте або «за», або «проти», так ні – хочуть бути угодними і Беркуту, і людям. Було б навпаки – вже ніхто б не працював у тих комітетах за 850 гривень – малувата сума, за яку можна продати совість. Голосували «за» й голови громадських організацій чорнобильців (В. Буконкін), ветеранів, малолітніх в’язнів фашистських концтаборів (В. Трепач), депутати міської ради Л. Ященко, мати і син Правосуди, директор телекомпанії ТБ «Прилуки» В. Сак, В. Горбаченко, делегований від Спілки підприємців Прилуччини (за що тепер буде відделегований – відповідна заява була покладена на стіл одразу ж після закінчення засідання). Тепер можна порадити усім членам громадських організацій переглянути кандидатури своїх представників у Громадській раді. Нехай краще ваших представників там узагалі не буде, ніж вони будуть падати перед владою та приймати антинародні рішення. Всі вони живуть поруч з вами. Подивіться їм у вічі і спитайте, чому вони одноосібно розписуються за всіх вас! Спитайте, які у них пенсії та зарплати – очевидно, що великі. Виходить, що «слабчеловек», але якщо слабі, то не проштовхуйтеся у суспільне життя та не займайте посади!

Проти підвищення тарифів проголосувало чотири людини – Григорій Бусло, Олег Дурбалов, Наталія Блінова та ще одна молода жінка. Це люди, що мають свою чітку громадянську позицію.

Є ще один суттєвий момент, який влада повністю ігнорує – це слова Президента про відповідальність, яку понесуть всі керівники як областей, так і міст, якщо вони підвищать тариф на послуги ЖКГ. Днями відбулося засідання Кабміну, де Микола Азаров чітко висловився з цього приводу: газ не подорожчав, електроенергія теж, а тому «не занимайтесь самоуправством». Відповідного листа надіслано Президенту та голові Кабміну. Виходить, що Президент нашим «трем богатирям» - Ю.Беркуту, О. Мозгову, Л. Гавриш – не указ? Вони його не поважають, сидять на кремезних конях, імена яким – «Брехня», «Корупція», «Хабар», та претендують на роль Столипіна, започаткувавши нову систему живлення для прилучан – сонячну енергію замість їжі. А матеріальне благо – гроші – щоб ви несли до них, за їхню якість життя та наші тарифи. І не поспішайте укладати з усіма ними договори, нехай спочатку в суді доведуть свої суми на свої тарифи. Любіть себе і своє місто, далі буде ще цікавіше – наприклад, хто за що сяде.

Ольга КОСТЮК, голова Спілки підприємців Прилуччини.

P. S. Якщо вам, шановні прилучани, відомі випадки хабарництва та корупції у владі, не будьте байдужими! Повідомляйте про них автора цієї статті та редакцію газети «В двух словах».

Газета «В двух словах» №4 від 26 січня 2012 року

Похожие статьи:

ПолітикаРозрахунок за газ, у тому числі, в рублях вигідний українським експортерам

ОсвітаГроші не пахнуть – правда ж, пане Беркут?

Політика«Позвольте, а за чей счет этот банкет?!»

ПолітикаУ кожного свої мультики.

ЕкономікаКієвстар і всє, всє, всє...

Тепер ти знаєш!

Рейтинг: +2 Голосов: 2 2865 переглядів
Серафим Наждак # 19 лютого 2012 в 17:10 +1

Все правильно! Люди повинні знати імена своїх "героїв"!
Від себе додам - звертайтесь й пишіть не тільки до автора та газети "В двух словах" - пишіть також і сюди, на наш сайт! Тоді є більша вірогідність, що ваш матеріал прочитає молодь міста, яка газет не читає й прилуцького телебачення вже давно не дивиться! Зате добре володіє комп’ютером та знає, як шукати інфу у Інтернеті.